Evropska asocijacija prajdova: Nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicima

Predsednica Evropske asocijacije organizatora prajda (EPOA) Kristine Garina izjavila je da je policija čekala poslednji mogući trenutak da zabrani Paradu ponosa.
Evropska asocijacija prajdova: Nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicima
Foto: Pixabay
Ocenila je da zabrana pokazuje potpuni neuspeh političkog rukovođenja premijerke Ane Brnabić i potpuni neuspeh Srbije da zaštiti najosnovnije slobode svojih građana.
"Svaki put kada se to ranije desilo u Beogradu, sudovi su tu odluku proglasili neustavnom. Ne može se dozvoliti da ostane ova, prva ikada zabrana Parade ponosa i ne sumnjam da će sud ovog puta zauzeti isti stav", rekla je Garina.
Ona je navela da će se Brnabić pojaviti na konferenciji o ljudskim pravima tokom Evroprajda i da će od nje zahtevati da objasni zašto je propustila da održi obećanje o podršci koju je dala 2019. godine kada se Beograd kandidovao za Evroprajd.
 
"Ova zabrana pokazuje potpuni neuspeh njenog političkog rukovodstva i potpuni neuspeh Srbije da zaštiti najosnovnije slobode svojih građana. Nijedna zemlja koja poštuje sebe ne bi popustila pred nasilnicima", istakla je Garina.
 
Ocenila je da je zabrana uzaludna jer je hiljade LGBTI+ osoba i njihovih saveznika već u Beogradu kako bi učestvovali na Evroprajdu.
 
"Okupićemo se u subotu, čak i ako ne možemo da marširamo. Pozivamo sve koji podržavaju LGBTI+ ravnopravnost i ljudska prava da zauzmu stav i pridruže nam se u subotu. Vreme je za promene i vreme je za Beograd. Tu smo i okupićemo se", zaključila je Gerina.
 
Nakon najave da je zabranjena Parada ponosa u okviru Evroprajda, organizatori Beograd Prajda saopštili su da će podneti zvaničnu žalbu policiji i tražiti da tu odluku poništi, saopštila je Evropska asocijacija organizatora prajda.

Teme

lgbt
  • V

    13.09.2022 20:08
    Mrak
    Srbija već decenijama polako, ali sigurno odlazi u mrak.
  • Tako

    13.09.2022 19:01
    Je
    Nijedna zemlja koja postuje sebe ne bi sebi dozvolila da ostane zigosana kao parija naroda kada sve ovo prodje! Nijedna zemlja ne bi sebi dozvolila javni i uzivo poraz svih ustavnih prava nekih svojih gradjana i javni i uzivo poraz svih bezbednosnih stubova, crkve, pravosudnog sistema, odsustvo hrabrosti mnogih politickih stranaka i pobedu najmracnijih desnicarskih krugova iz duboke drzave ili sluzbe u sprezi sa najokorelijim kriminalcima koji se proglasavaju za nacionaliste ili cak patriote!
  • @Vule

    13.09.2022 18:37
    kako vama i ostalima
    nije jasno da se ovde ne radi o homoseksualcima nego o LJUDSKIM PRAVIMA! sutra ni vi necete smeti na ulicu ni do crkve do koje vam je toliko stalo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.