Starim studentima produžen rok za završetak studija

Starim studentima biće produžen rok za završetak studija, objavila je Studentska konferencija Srbije (SKONUS), prenosi Danas.
Starim studentima produžen rok za završetak studija
Foto: Pixabay
"Ministarstvo prosvete pristupiće izradi zaključka Vlade Srbije za rešavanje problema studenata upisanih po starom programu (studenti upisani pre uvođenja bolonje). Rok za završetak studija biće definisan izmenom Zakona o visokom obrazovanju o čemu ćemo se konsultovati sa predstavnicima starih studenata kako je potrebno najoptimalnije trajno rešenje za problem ove grupe studenata", navedeno je na Fejsbuk stranici SKONUSA.
Ta studentska organizacija je na svom Instagram profilu objavila da je juče održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete i studenata upisanih po starom programu i da je nađeno rešenje za problem starih studenata, odnosno da će rok za završetak njihovih studija biti produžen.
Predstavnici starih studenata su za Danas potvrdili da je sastanak održan i da je postignut načelan dogovor, a više detalja izneće u sredu.
 
Da će studenti dobiti novi produžetak najavio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici Skupštine Srbije.
 
"Mi krezubi sendvičari, a vi tako pametni… Samo mi završili fakultete sa najvišim ocenama, a vi još jedno 30 godina ga nećete završiti, ma koliko se trudili. Zbog vas izlazimo u susret i opet ćemo svim večitim studentima da damo priliku da još 10 godina studiraju da biste i vi mogli da privedete kraju studije posle 30 godina studiranja", rekao je Vučić obraćajući se na sednici republičkog parlamenta koja je bila posvećena situaciji na KiM.
 
Prema aktuelnom zakonskom rešenju, studenti upisani na osnovne studije na fakultetima i na višim školama do 10. septembra 2005. mogu završiti te studije po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studiranja, najkasnije do kraja školske 2021/2022. godine, što je 30. septembar, a studenti upisani na integrisane studije iz polja medicinskih nauka, do kraja školske 2022/2023. godine.
 
Rok do 30. septembra imaju i studenti magistarskih i doktorskih studija koji su takođe upisani po starim propisima.
  • marina ilic

    02.01.2023 16:47
    Produženje po starom prog
    Postovane kolege kod većina nas starih studenata su ostali ispiti sa završnih godina a koji su obimni i ne mogu da se spreme za jednu godinu. Volela bih da zavrsim iako možda imam više god I kod privatnika radim neke dr poslove jer moj VI stepen uopste ne priznaje toliko.
  • Zabrinuta

    15.09.2022 18:43
    Zabrinuta
    Predsedniče, sada postoji predmet diskriminaciono pravo, ono što nije bio deo vaseg programa kada ste studirali. To znaci da niko vise ne bi trebalo da te ljude naziva pogrdno “vecitim studentima”, zato sto oni sigurno ne studiraju sve ovo vreme. Ako žele, trebalo bi da završe fakultete i budu potpuno izjednačeni sa ostalima, bez obzira na kranje upisanu godinu na diplomi.
  • Nana

    15.09.2022 10:02
    Rade
    Očigledno je da niste razumeli. Mnogi od nas rade u struci i koriste stečeno znanje i konstantno uče kao i svi zaposleni. Zar zaista mislite da ne može da se radi kao arhitektonski tehničar a apsolevent ste na istom?! I da li zaista mislite da ti ljudi ne moraju da znaju i koriste nove programe, literaturu i sva nova sr.... koja se sada koriste?! To onda znači da svi vi koji ste odavno diplomirali ne učite ništa novo jer je papir po vama jedino relevantan. Isti slučaj je sa mnogim strukama. Dakle zaključak je da lupate gluposti bez sagledavanja šire slike kao što je i svojstveno ovom narodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.