Stočari: "Čestitamo" državi na rešenju problema nestašice mleka

Proizvođači mleka u Srbiji rekli su da će uvoz mleka iz Češke i Poljske, kako bi se nadomestila nestašica, biti završni udarac domaćoj proizvodnji i stočarstvu.
Stočari: "Čestitamo" državi na rešenju problema nestašice mleka
Foto: Pixabay
"Uvoz mleka je jedini način da se zataška nestašica tog proizvoda na domaćem tržištu, ali i problem koji postoji u otkupnoj ceni mleka. To je završni udarac stočarstvu", izjavio je vlasnik farme iz sela Skorenovac kod Pančeva Dejan Trajković.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre nekoliko dana da "ima dovoljno mleka i da se kupuju enormne količine, bez ikakvog razloga".
 
"Mleka ne može da bude dovoljno ako neko uđe i kupi 36 litara dugotrajnog mleka", rekao je Vučić i dodao da 60 odsto ljudi koji nisu bogati, ali nisu ni siromašni, kupuje isključivo dugotrajno mleko i da će Imlek uvesti 3.000 tona mleka iz Poljske, a Laktalis oko 6.000 litara iz Češke, tokom tri meseca.
Trajković je istakao da ne zna kome će ići razlika u ceni između 120 dinara, koliko je, odlukom države o ograničavanju cena osnovnih životnih namirnica koštalo UHT mleko sa 2,8 odsto masti, i nove, veće cene od prošle nedelje od 128,99 dinara po litru, kao ni razlika u smanjenju marže sa 12 odsto na pet odsto.
 
On je rekao da mu mlekara kojoj prodaje mleko do sada nije ponudila veću cenu po osnovu tog poskupljenja u maloprodaji, a da i "ne mora jer cene diktiraju najveće mlekare Imlek i Somboled i kada one ne podignu cenu to ne čine ni druge".
 
"Zbog tog problema smo od države mesecima tražili da odredi minimalnu, zaštitnu cenu mleka, ali nismo dobili podršku sa obrazloženjem da ne može da se meša u privatni biznis", rekao je Trajković.
 
Vlasnik farme iz sela Nakovo kod Kikinde Josip Mačković rekao je da "čestita državi na rešenju da nestašicu mleka na domaćem tržištu zamaskira uvozom iz Poljske i Češke".
 
"Domaći proizvođači mleka su za državu Srbiju nebitni, ne treba da postoje. Umesto da nama pomognu, uvoziće mleko i podsticati proizvodnju u Poljskoj i Češkoj", rekao je Mačković.
 
Dodao je da još nije dobio premiju koja je posle protesta od pre mesec dana obećana i sa deset dinara povećana na 15 dinara po litru, ali samo za jedan kvartal.
 
"Nije rešenje problema u uvozu mleka, već u pomoći domaćem stočarstvu, jer ako se uništi uvoziće se ne samo mleko, nego i meso, a i zemljište koje ne može da obnovi humus bez stočnog đubriva“, rekao je Mačković.
 
Prema podacima na osnovu zahteva za premiju u Srbiji ima oko 25.000 farmera i zapošljavaju oko 100.000 ljudi.

Teme

mleko
  • Neverovatno

    17.09.2022 15:05
    Dudule@ 30 godina iznova svake godine ne možete da izmirite svoje obaveze i to vam nije bilo dovoljno da shvatite da ste u pogrešnom poslu? Koliko vam je još potrebno da ovo shvatite, 20 godina? 30? 100? 2.000.000? Da li bi vam 2 miliona godina bilo dovoljno da shvatite da se bavite pogrešnim poslom koji nije za vas ili ste toliko glupi i nesposobni pa ni toliko ne bi bilo dovoljno već biste radije još milijardama godina svake godine pravili istu grešku? Znate, životinja se nauči na svojoj grešci već prvi put, zašto vi ne uspevate da naučite ni posle 30 godina ponavljanja iste greške je pitanje pre za psihijatriju. Slažemo se zato da je vaše ponašanje van svake pameti.
  • Milojko

    16.09.2022 09:11
    Trazili ste gledajte.Cemu plakanje.
  • Laki 63

    16.09.2022 00:27
    Ne razumem
    Stvarno ne razumem...
    Stočarima se litar mleka plaća 30-40 dinara, mi, potrošači, plaćamo litar razvodnjenog mleka 130-150 dinara. Otkud tolika razlika i šta se tu radi, majko mila!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.