Na koji deo računa za struju ćemo imati popust?

Što veća ušteda struje, to će biti veći popust.
Na koji deo računa za struju ćemo imati popust?
Foto: Pixabay
Kako piše N1, ovo pravilo koje će se primenjivati počev od oktobarskih računa za struju, pa zaključno sa martovskim 2023, ne znači, međutim, da će se popust koji ide do maksimalnih 30 odsto primenjivati na ceo račun, već samo na određene stavke. 
Primenjivaće se na zbir prve tri stavke - obračunske snage, troška garantovanog snabdevača i utrošene energije. 
 
Popust se ne obračunava na dve naknade - na onu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, niti na naknadu za unapređenje energetske efikasnosti. Popusta nema ni na taksu za javni medijski servis.
Dakle, popust od 15 do 30 odsto, koliko će dobiti građani koji potrošnju struje smanje za minimum pet do više od 30 odsto, računaće se na stavku "zaduženje za električnu energiju u obračunskom periodu" koju čini zbir tri iznosa – obračunske snage, troška garantovanog snabdevača i utrošene energije. Tako umanjeno "zaduženje za električnu energiju" (što je, u stvari, četvrta stavka na računu za struju) uvećava se za naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, kao i za naknadu za unapređenje energetske efikasnosti. Ove dve naknade će, u slučaju uštede, biti niže jer zavise od utrošenih kilovat časova, ali na njih se popust ne obračunava.
 
Na novodobijeni zbir obračunava se akciza u iznosu od 7,5 odsto, pa na sve to još PDV od 20 odsto. 
 
Ukupan račun dodatno se uvećava za iznos takse za RTS od 299 dinara.
 
Ova "klizna skala" umanjenja računa u odnosu na uštedu u potrošnji primenjivaće se šest meseci, počev od oktobra. Meriće se potrošnja jednog meseca u odnosu na isti mesec prethodne godine.
 
Umanjenje će se računati na sledeći način:
 
Za domaćinstva koja umanje potrošnju od pet do 20 odsto, obračunavaće se popust od 15 odsto.
 
Za domaćinstva koja umanje potrošnju od 20 do 30 odsto, popust je 20 odsto.
 
Za domaćinstva koja umanje potrošnju za više od 30 odsto, obračunavaće se 30 odsto popusta.
 
Građanima koji nemaju potrošnju u konkretnom mesecu – popust se neće obračunavati.
  • Gordana

    21.11.2022 16:22
    Popust za struju
    Jedno izvinjenje nisam videla zadnji izveštaj za struju dobila sam sniženje na stavku 6 hvala vam sve najbolje veliki pozdrav
  • Nevenka

    14.11.2022 18:16
    Cudna racunica
    Moj racun je u odnosu na oktobar prosle godine manji za 21.7 % ali sam dobila popust od 15 % a ne 20 kako je najavljeno. Pored toga oktobar prosle godine je bio obracun 25 dana 639 kwh a Oktobar,2022. 525 kwh za 30 dana sto prakticno znaci da je i vise usteda po danu a na mesecnom nivou je prakticno 46 % ako bi racunali na 30 dana.
  • Stednja

    20.09.2022 10:58
    Mica
    Stedim uvek i vise ne mogu. Jedino da iskljucim sve. Znaci ovi sto su se bahatili ce dobiti nagradu a ja...nista?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.