AŽC o još jednom femicidu u Srbiji: Reagujte pre zločina, ne posle

Autonomni ženski centar (AŽC) reagovao je na još jedan slučaj femicida u Srbiji.
Na teritoriji Beograda je u nedelju uveče ubijena još jedna mlada žena, majka dvoje maloletne dece. To je šesti slučaj femicida na teritoriji Beograda u 2022. godini, a treći na teritoriji opštine Zemun, i to samo u poslednja tri meseca ove godine.

U Srbiji su od početka godine u partnerskim odnosima ubijene 22 žene, prema pisanju medija.

"Iako mediji izveštavaju da su komšije viđale sada pokojnu S.S. kako stalno nosi tamne naočare i maramu, za sada nema zvaničnih informacija o tome da li je bilo ko prijavio sumnju na nasilje u porodici", navodi se u saopštenju AŽC.
 
Ističu da se još uvek čekaju zvanični podaci o tome da li su institucije imale ili mogle imati saznanja da je S. S. žrtva nasilja u porodici, jer je o tome mogla da bude pitana, na primer, prilikom podnošenja zahtteva za materijalnu novčanu pomoć.
 
"Ostaje da se pitamo, ako je možda neko od komšija ili sama S.S. prijavila nasilje, da li bi ta prijava bila evidentirana od strane policijskih službenika Policijske uprave za Grad Beograd ili bi bila obeshrabrena da prijavi pitanjima 'zašto nisi ranije prijavila', 'imaš li dokaze o povredama' i slično", piše u saopštenju.
 
Autonomni ženski centar već pet godina prati primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i veoma je zabrinut zbog podataka o postupanju Policijske uprave za Grad Beograd, koja na žalost nije promenila svoje postupanje ni nakon pokreta #nisamprijavila.
 
"Naime, Policijska uprava za Grad Beograd, na čijoj teritoriji živi oko 1,5 miliona stanovnika, poslednjih godinu i po dana mesečno evidentira od 226 do 314 prijava nasilja u porodici. U istom tom periodu, Policijska uprava Novi Sad, na čijoj teritoriji živi oko 300.000 stanovnika, mesečno je evidentirala od 167 do 226 prijava, a Policijska uprava Niš, na čijoj teritoriji živi oko 260.000 stanovnika, od 81 do 147 prijava", podseća AŽC.
 
S tim u vezi, navode, logično bi bilo pretpostaviti da je PU Beograd, na čijoj teritoriji živi najmanje pet puta više stanovnika nego na teritoriji PU Novi Sad, mesečno imala pet puta više evidentiranih prijava nasilja u porodici. 
 
"Autonomni ženski centar, koji ove podatke svakog meseca dobija od Ministarstva unutrašnjih poslova po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, iznenađuje činjenica da nadležno Ministarstvo nije uvidelo da godinama unazad postoji ova ogromna nesrazmera u broju prijava različitih policijskih uprava u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, i da nisu preduzeli mere da se postupanje policijskih službenika različitih policijskih uprava u Srbiji ujednači", navode u ovom udruženju.
Prema medijskim izveštajima i saznanjima Autonomnog ženskog centra, u Srbiji su od početka godine ubijene najmanje 22 žene u porodično-partnerskom kontekstu, od kojih je trećina prethodno nasilje prijavljivala institucijama. Država Srbija stalno poziva žrtve nasilja u porodici da prijavljuju nasilje, a ne čini dovoljno da se postupanje svih profesionalaca ujednači tako da sve žrtve ostvare svoje pravo na zaštitu.
 
"Stoga apelujemo na nadležne državne organe da se sprovede detaljna istraga ovih šest slučajeva femicida koji su se tokom 2022. godine dogodili na teritoriji Grada Beograda, kako bi se ustanovilo da li je došlo do propusta u postupanju zaposlenih u Trećem i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, Osnovnom javnom tužilaštvu u Mladenovcu, Policijskoj upravi za Grad Beograd i Gradskom centru za socijalni rad, te sprečilo da se ti propusti ponove", dodaje se u saopštenju.
  • Mile

    20.09.2022 14:20
    E
    @amonn e hvala na odgovoru
    Ja sam mislio da je ubistvo ubistvo ubio muskarca ili zenu ali eto svaki dan se nesto novo nauci. Sad bi bila kombinatorika ako zena ubije zenu jel to i dalje femicid ili nesto drugo. Idem da istrazujem.
  • SD

    20.09.2022 14:13
    Pitam se kako se pogledaju u ogledalo oni koji vrse propust kada zene mole i da se nasilje spreci.Da li je njima drago sto se ovo desava dali su to porodicne vrednosti.
  • amonn

    20.09.2022 13:21
    @Mile
    evo informacija dostupnih na internetu, koji definitivno imate pa kad vas zanima pitajte Google umesto u komentarima na vest: ubistvo muskarca se naziva androcid. Termin femicid se prvi put pojavljuje 1801. godine u knjizi Johna Corry-ja. Svi ostali detalji su na klik daleko od vas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.