Optužni predlog protiv profesora Arhitektonskog fakulteta zbog polnog uznemiravanja

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je podnelo Optužni predlog Osnovnom sudu protiv profesora na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu.
Optužni predlog protiv profesora Arhitektonskog fakulteta zbog polnog uznemiravanja
Foto: 021.rs

Optužni predlog podnet je zbog sumnje na izvršenje dva dela polnog uznemiravanja, navodi se u saopštenju Tužilaštva, a prenosi Euronews Srbija.

Kako navode, okrivljenom je stavljeno na teret da je krivično delo izvršio na taj način što je od novembra 2021. do 20. maja ove godine polno uznemiravao oštećene A. T. i M. D. i to na taj način što je primenio verbalno, neverbalno i fizičko ponašanje koje prestavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje je izazvalo strah i stvorilo ponižavajuće i uvredljivo okruženje oštećenih.
"Nakon što su tri oštećene podnele predlog za krivično gonjenje okrivljenog sproveden je dokazni postupak u kome je okrivljeni saslušan, te su ispitani svedoci i oštećene od kojih je jedna povukla predlog za krivično gonjenje, a dve oštećene su se pridružile krivičnom gonjenju okrivljenog i opisale radnje koje je prema njima preduzeo, te je tužilaštvo je podnelo Optužni predlog Prvom osnovnom sudu u Beogradu protiv V. P. zbog izvršenja dva krivična dela Polno uznemiravanje iz čl. 182a st. 2 u vezi st. 1 KZ, kojim je predložilo da sud okrivljenog oglasi krivim zbog izvršenja navedenog krivičnog dela i izrekne mu uslovnu osudu, na taj način što bi utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, sa rokom proveravanja od dve godine", navodi se u saopštenju tužilaštva.
 
Euronews Srbija podseća da su, nakon što se slučaj pojavio na društvenim mrežama, i Arhitektonskom fakultetu, počele da stižu zvanične prijave studentkinja. Tada se oglasilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je formiralo predmet po službenoj dužosti, a dat je nalog policiji da ispita ceo slučaj. 
 
Dekan Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vladimir Lojanica samoinicijativno je dao izjavu u policiji o celom slučaju. On je ranije rekao da je za slučaj saznao kada i celokupna javnost, kada su se svedočenja pojavila na društvenim mrežama. Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih naznaka da se tako nešto dešava u toj visokoškolskoj ustanovi.
 
Istakao je da je fakultet odmah reagovao i da pomenuti profesor, kojeg studentkinje optužuju za seksualno uznemiravanje, u budućnosti neće prisutovati predavanjima i ispitima, a za asistenta koji se pominje kaže da više nije deo njihovog kolektiva.
 
U slučaju Arhitektonskog fakulteta reagovao je i ombudsman Zoran Pašalić koji je pokrenuo postupak i od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od 10 dana obaveste da li je fakultet do sada primio prijave vezane za seksualno uznemiravanje i kako je reagovao. 
Inače, Univerzitet u Beogradu je 2021. godine usvojio pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja, kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti, od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu. 
 
Njegovom kreiranju i prethođenju prethodio je niz slučajeva seksulanog uznemiravanja i optužbi za zlostavljanje u obrazovnim ustanovama, a jedan od tih slučajeva odnosi se i na Fakultet dramskih umentosti, gde je pet studentkinja prošle godine podnelo prijave da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja. Među prijavama koje su podnete Fakultetu, čak pet se odnosilo na istog profesora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija