Ziđin: Kamperi na Starici pretukli našeg radnika; Aktivisti: Demoliran naš kamp

Kineska kompanija Ziđin saopštila je danas da je na planini Starica "grupa kampera" pretukla njenog radnika i zapalila opremu vrednu pola miliona evra.

U saopštenju su naveli i da je do tog incidenta došlo sinoć oko 23.00 časova, u reonu Severnog Revira i da očekuju brzu reakciju nadležnih.

"Grupa kampera, koja navodno štiti planinu Staricu od miniranja i tvrdi da brine o životnoj sredini, nanela je telesne povrede zaposlenom u kompaniji RBM i zapalila bušilicu marke Epiroc, vrednosti 520.000 evra", dodala je kompanija.

Naveli su da je povređeni radnik upravljao bušilicom koja je zapaljena i da je dao iskaz policiji.
 
Preneli su da je on u tom iskazu naveo da su ga napale tri maskirane muške osobe, u crnim kapuljačama i maskama preko lica, koje su imale samo proreze za oči.
 
Dodaje se da se u tom iskazu navodi da su oni "bili naoružani metalnom cevi, upaljenim brenerom i pištoljem".
 
"Zahtevali su od njega da napusti kabinu bušilice, nakon čega su mu zadali nekoliko udaraca i zastrašivali ga upaljenim brenerom", piše u saopštenju.
 
Dodali su i da je "posle zadobijanja povreda, povređen i uplašen radnik pobegao".
 
"Ovo je još jedan vandalski čin, u nizu mnogih koji su mu prethodili, a koji stvaraju dodatnu napetost i strah i zaposlenih u kompaniji Serbia ZiJin Copper, i stanovnika Majdanpeka", ocenjuje se u saopštenju.
 
Naveli su da su već obaveštavala javnost o šteti koju trpe, o uništavanju opreme, ugroženoj bezbednosti zaposlenih i onemogućavanju radnog procesa na ovoj lokaciji.
 
Kompanija je navela i da, "nakon što je slučaj prijavila nadležnim organima, očekujuju njihovu brzu reakciju, kako bi se", kako su ukazali, sprečila dalja eskalacija vandalskih napada na imovinu i zaposlene.
 
Traže i da se "detaljno ispita ko ohrabruje ovakve poteze kampera na Starici", koji su, kako su naveli, zapravo, krivična dela.
 
Aktivisti: Demoliran naš kamp
 
Ekološki aktivisti koji se protive miniranju planine Starica kod Majdanpeka koje vrši kompanija "Ziđin" saopštili su danas da je prošle noći demoliran njihov kamp.
 
Aktivistkinja Irena Barbulović izjavila je za FoNet da ovo nije prvi put da im neko ruši kamp, koji je podignut 15. juna.
 
"U jednom navratu je već bilo pokušaja rušenja od strane privatnog obezbeđenja, a sinoć je definitivno srušen i ne znamo ko je učinilac. Policija je izvršila uviđaj a šta će dalje, videćemo", rekla je Barbulović.
  • Neki tamo onaj

    27.09.2022 14:23
    Ne preko nasih ledja
    Molim jezuite i podrivace da ne podrivaju toliko i da ne pale vatru tamo gde je nikada nije bilo.
    Da nije rudnika ne bi bilo ni Majdanpeka , pa ko bi u tom slucaju i znao za staricu...
    Ali podunavska inicijativa gurana iz Nemackih centara tezi da unisti Srbiju i napravi nove nacije i nove teritorije.
    Drzava Srbija treba sto pre surovo da reaguje i pocinioce pronadje i maksimalno ih kazni za primer
  • Lokal patriota

    25.09.2022 22:08
    Da li moze neko od ovih ljudi koji samo udaraju kontru tj lupaju minuse,da se javi i obrazlozi zasto to radi. Ovde samo vidim posten narod koji komentarise a placenici su u obavezi da budu botovi. "Mi Srbi smo uvek bili slobodarski narod"...bla bla bla
  • Vlada

    25.09.2022 21:46
    Pravda
    Gde države nema i institucija, građani su prinuđeni da uzmu pravdu u svoje ruke i povedu "gerilski rat". Ne bi me začudilo da se tako nešto dogodi i u Nedeljicama, Valjevu itd.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.