"Otezanje" sa formiranjem vlade: Kako Vučić profitira i čemu se predsednik nada?

Bilo je najavljeno da će se Vlada Srbije formirati u septembru, ali se to neće dogoditi.
"Otezanje" sa formiranjem vlade: Kako Vučić profitira i čemu se predsednik nada?
Foto: 021.rs

Poznato je da će mandatarka za sastav biti Ana Brnabić, a znaju se i imena nekih budućih ministara, poput Miloša Vučevića, Siniše Malog, kao i da će Ivica Dačić biti prvi potpredsednik. 

Politikolog i istraživač saradnik u Institutu za političke studije Dejan Bursać, kaže da postoji nekoliko razloga zbog kojih se formiranje vlade "oteglo". Jedan je taj što su, kako kaže, nosioci vlasti često prolongirali rokove za formiranje vlade, što im omogućava naš zakonodavni okvir.

"Republička izborna komisija treba da objavi konačne rezultate, što je ove godine trajalo i zbog ponovljenih izbora u Bujanovcu, a onda kada se objave rezultati, imate 30 dana za konstituisanje skupštine. Nakon toga, imate još 90 dana za formiranje vlade, što je među evropskim rekordima", navodi Bursać za 021.rs.
 
Kako objašnjava, političari u Srbiji vole da koriste ovaj rok do maksimuma.
 
"Posebno oni koji igraju na kartu sopstvene političke moći, sopstvenog rejtinga i sopstvene aure ličnosti, a Vučić je takav. Kada imate tu v. d. situaciju, gde su svi u tehničkom statusu - vlada, ministri i skupština - jedina konstanta političke moći je Vučić. To utvrđuje njegov status pred građanima i to mu pojačava popularnost", objašnjava naš sagovornik.
 
Drugi razlog zašto sve ovo toliko traje jeste i spoljnopolitička situacija. Ukazuje na to da se Srbija nalazi pod pritiskom po dva pitanja.
 
"Najpre, tu je sukob Rusije i Ukrajine, odnosno Rusije i Zapada. Postoji pritisak da se Srbija priključi sankcijama prema Rusiji, što mi stidljivo i činimo. U UN glasamo za rezolucije koje osuđuju Rusiju, priključili smo se nekim sankcijama Belorusiji, ali teško da ćemo se priključiti kompletnim sankcijama Rusiji. Uz to, postoji stalni pritisak u vezi sa Kosovom. Vučić je svestan da će morati da napravi ustupak po jednom od ta dva pitanja. Naravno, benefitno mu je da to što više odlaže, koliko god to može, nadajući se promeni spoljnopolitičkih okolnosti", dodaje Bursać. 

Ipak, Bursać, na osnovu sadašnje situacije sa ratom u Ukrajini, zaključuje da su male verovatnoće da će se dogoditi drastična promena na globalnom nivou u narednih nešto više od mesec dana, koliko još ima vremena za formiranje Vlade Srbije. 

  • lik zivi u bunilu

    27.09.2022 18:59
    Nada se rezultatima referenduma u Ukrajini, pripajanju Donbasa Rusiji i kraju rata, posto misli da Ukrajinci vise nece smeti da napadaju zbog odmazde nuklearnim oruzjem.
    Pa da moze da izadje i kaze kako je eto on to znao od pocetka, kako je Putin njegov drugar sto mu svirao klavir, kako je Zapad propao i izgubio a Istok pobedio.

    Ali posto se to nece desiti, onda nista od vlade do daljnjeg
  • Zapazanje

    27.09.2022 16:17
    Juce citam u Informeru da ovu smesnu farsu Hill-a i EU vezano za nevazni sastanak Selakovica i Lavrova, ce da iskoristi Vucic i da izda i da uvede sankcije Rusiji . Obracanje Vucica naciji je najavljeno do ove srede, a to je sutra ili mozda danas kako pise Informer . Jednostavno covek gura Nato interese bacaca Uranijuma na Srbiju i okupatora Kosova i nece prestati dok ga narod ne ukloni. Sutra je sreda pa da vidimo ?
  • Teofil

    27.09.2022 15:47
    Kazna
    Srbija je kaznjena za sve u prethodnom vremenu time da je postavljen AV,.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.