Mihajlović: Pravili smo greške u prošlosti, pre svega jer smo prodali našu kompaniju Gaspromu

Ministarka Zorana Mihajlović rekla je da je pitanje sigurnog snabdevanja energijom kritično u čitavoj Evropi i prioritet svake vlade u ovom trenutku jeste da obezbedi energetsku sigurnost.

Ona je istakla da raste popunjenost skladišnih kapaciteta u Srbiji i da ministarstvo energetike, zajedno sa drugim institucijama, svakodnevno radi na tome da obezbedi dovoljne količine energenata, a da je jedan od planova za naredni period diverzifikacija u gasnom sektoru.

"Кriza će se završiti, sigurno je da ćemo imati i period stabilizacije, ali nam je neophodno da radimo na tome da ne dozvolimo da budemo zavisni od jednog dobavljača, koji god bio", kazala je Mihajlović.

Ukazujući da je pitanje sigurnog snabdevanja energijom kritično pitanje u čitavoj Evropi, ona je navela da ta kriza samo saradnjom svih zemalja može da se prevaziđe.
 
"U periodu postkovid oporavka na tržištu energije i energenata glavni izazov bio je rast cena, ali od februara i napada Rusije na Ukrajinu, dodatne izazove predstavljaju sigurnost snabdevanja i postojanje različitih dobavljača, što se najbolje vidi u snabdevanju gasom i naftom", rekla je ministarka energetike.
 
Po njenoj oceni, ključno pitanje za Srbiju je funkcionisanje energetske infrastrukture i tržišta na kojem naftne kompanije mogu nabavljati sirovu naftu ili naftne derivate. Mihajlović je rekla da su strateški ciljevi u naftnom sektoru rad na obezbeđenju sigurnog snabdevanja energijom i energentima, uz unapređivanje odgovarajućeg tržišta energije kroz primenu evropskih direktiva.
 
"Pravili smo greške u prošlosti, pre svega jer smo 2008. godine prodali našu kompaniju Gaspromu", kazala je Mihajlović.
 
Dodala je da uz sprovođenje svih kratkoročnih mera koje se tiču obezbeđivanja sigurnosti snabdevanja, Srbija ostaje posvećena pitanju dekarbonizacije i svojim obavezama iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije o zelenoj agendi za zapadni Balkan.
  • Peconi

    01.10.2022 18:48
    Poklonili smo NIS Rusima
    Ne prodali vec poklonili rusima,a oni onako bratski otpustili 7000 zaposlenih.
  • Jaa

    28.09.2022 12:52
    pa vratite pare ako se kajete
  • Dejan

    28.09.2022 11:26
    Imovina prvo
    @Goran Aleksic

    Briga njih za zatvor ako im ostane imovina stecena na privilegijama. Treba im prvo konfiskovati nelegalno steceno imovinu i dodeliti ta sredstva penzionom ,socijalnom i razvojnom fondu, oduzimanje imovine njih jedino boli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.