Šta će popisivač morati da upiše kada dođe u domaćinstvo sa dve žene ili dva muškarca?

Ovog oktobra, dok bude trajao veliki popis, LGBT građani Srbije imaće dve mogućnosti ispred sebe.
Šta će popisivač morati da upiše kada dođe u domaćinstvo sa dve žene ili dva muškarca?
Foto: Pixabay

Kako navodi Danas, moraće ili da lažu o prirodi zajednice u kojoj žive ili da na formularu izaberu opciju da žive u vanbračnoj vezi, što im zakon ne priznaje. Izbor pred koji će biti stavljeni duboko je ponižavajući i diskriminatoran, smatraju sagovornici Danasa.

Taj srodnički sastav između ostalog može podrazumevati da u domaćinstvu žive muž i žena ili vanbračni partner i partnerka.
Gej aktivista Predrag Azdejković podelio je na Tviteru formulare koji su pripremljeni za ovaj popis. Oni su sročeni tako da u njima ne postoji mogućnost da se ispitanik izjasni kao član istopolne zajednice.
 
Mogućnost koja je ostavljena LGBT osobi jeste da izabere da "nije u srodstvu" sa partnerom sa kojim živi. Pored ove opcije inače stoji broj nula (0).
 
"Kada se pogleda upitnik, i ako bismo se držali zakona, onda bismo mi za naše partnere sa kojima živimo godinama trebalo da kažemo da su niko i ništa, odnosno da zaokružimo opciju koja je označena na upitniku nulom, što je posebno ponižavajuće. Kako ja za svog partnera sa kojim živim 13 godina da kažem on je meni niko i ništa, zaokružite nulu. I da li će Ana Brnabić popisivaču za Milicu reći ona je meni niko i ništa, zaokruži ti tu nulu", kaže Azdejković za Danas.
 
On navodi i da se tokom prethodnih dana konsultovao sa pravnicima i da je njihovo mišljenje da LGBT osoba može navesti da živi u vanbračnoj zajednici sa partnerom ili partnerkom a da je popisivač dužan da to tako i unese.
 
"Mi dakle treba da se dovijamo i posle pitamo hoće li nas neko juriti jer po zakonu to nije tačno", dodaje sagovornik Danasa.
 
Da je ovakvo stanje duboko ponižavajuće smatra i Goran Miletić, koordinator Evroprajda i programski direktor Civil Rights Defendersa.
 
"Cela situacija je potpuno diskriminativna i duboko ponižavajuća. Od istopolnih parova se očekuje da lažu tj. da ne govore istinu i kvalifikuju svoju zajednicu na način koji ne odgovara realnosti", kaže Miletić.
 
On ističe da iako još uvek nemamo zakon o istopolnim zajednicama "uz malo dobre volje, formular je mogao da sadrži ovu opciju, jer država u svojim starateškim i drugim dokumentima prepoznaje istopolne zajednice i potrebu da budu zakonski uređene".
 
Zakon o istopolnim zajednicama stavljen je na čekanje sredinom ove godine iako je prethodno bilo očekivano da bude usvojen. Zbog izostanka ovog zakona, članovima LGBT zajednice mnogo toga je uskraćeno – od mogućnosti da podignu zajednički kredit preko nasleđivanja imovine do posete u bolnicama koje su namenjene za najbliže srodnike.
 
Predrag Azdejković kaže da je sramota što zakon nije usvojen tada kada je bilo obećano. Goran Miletić pak navodi da očekuje da bude donesen u 2023. godini "jer ne postoji nijedan razlog za odlaganje".
  • Mastodont

    30.09.2022 14:10
    @Grešiš

    Znamo i mi ko šte i šta ste, zatucani ološ koji nestaje ekspresnom brzinom.
  • Nemanja

    30.09.2022 13:56
    @Лиманац

    A šta se nas ljude tiče vaša populacija stajskih životinja?
  • Комша

    30.09.2022 13:48
    Па шта има да упише? По Уставу може само да напише цимери.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.