Gasni interkonektor Bugarska - Grčka pušten u rad; Vučić: Pravi prijatelji se u nevolji poznaju

Grčka i Bugarska pustile su u rad gasni interkonektor koji spaja dve zemlje, a na koji će se povezati i Srbija koja gradi svoju deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije.
Gasni interkonektor Bugarska - Grčka pušten u rad; Vučić: Pravi prijatelji se u nevolji poznaju
Foto: FoNet/AP

U Bugarskoj je danas pušten u rad gasni interkonektor dužine 182 kilometra kojim će se gas iz Azerbejdžana sprovoditi do Grčke. Na ovaj način region će dobiti i alternativu snabdevanja ruskim gasom.

Na otvaranju kojem su prisustvovali visoki zvaničnici iz regiona, kao i predsednici Grčke, Bugarske, Rumunije i Azerbejdžana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je isti tretman za Srbiju kao za zemlje EU, zbog visokih cena energenata.

On je čestitao bugarskim i grčkim rukovodiocima i rekao je da žali zbog toga što "niko od nas nije verovao u važnost ovog projekta".
 
"Ovo je jako bitno za Srbiju jer smo započeli interkonektor između Srbije i Bugarske i biće završen za godinu dana i nadam se da ćemo 2023. godine u ovo vreme da napravimo veliku ceremoniju u našoj zemlji", rekao je Vučić.
 
On je dodao da mora da se zahvali predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen.
 
"Verujem da ćemo imati tešku zimu i jesen, čak i težu nego što je predsednica Evropske komisije ovde rekla. Imao sam dilemu pre nego što sam došao ovde kako će se ona odnositi prema meni, ali bila je veoma pristojna i ljubazna. Osećam se malo kao 'crna ovca' ovde u društvu prijatelja, a moram da joj se zahvalim, iako ne želim da joj laskam. Mnogo nam je pomogla kada je govorila o izgradnji interkonektora između Srbije i Bugarske, a potom i Severne Makedonije", rekao je Vučić i dodao da bez infrastrukture i podrške EU nikada ne bi bili postignuti ovi ciljevi.
 
On je zamolio predsednicu EK da uključi i zemlje Balkana u planove članica EU.
 
"Mi ćemo vam biti veoma zahvalni, zahvalni Evropskoj uniji i, kao što je neko već rekao za Azerbejdžan - pravi prijatelji se u nevolji poznaju. Mnogo vam hvala", zaključio je Vučić u svom govoru.
 
Otvaranju gasovoda prisustvovali su predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Bugarske Rumen Radev, premijer Grčke Krijakos Micotakis, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, premijer Rumunije Nikolae Čuka i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.
 
Gasni interkonektor Grčka - Bugarska (IGB projekat) povezuje mrežu prenosa prirodnog gasa Grčke u blizini grada Komotinija sa bugarskom prenosnom mrežom u blizini grada Stare Zagore.
 
Sprovođenje tog projekta ima za cilj da obezbedi diversifikaciju, ne samo ruta, već i izvora prirodnog gasa za Bugarsku i širi region.
  • ?

    01.10.2022 23:33
    !
    "...Vučić: Pravi prijatelji se u nevolji poznaju.."

    Jedina nevolja ovde je upravo on, nije mi jasno što su ga pustili unutra?? Neka ište od Lavora i Putka, šta će ovde?
  • Mijajlo

    01.10.2022 22:49
    A Azerbejdzan daleko, i po povrsini manja drzava od Srbije ? Koliko oni gasa imaju ? A Vučić se slika ispred mape gde je Kosovo odvojeno od Srbije ? Treba da bude smenjen
  • Djuro

    01.10.2022 19:56
    A kosovo prikazano odvojeno cccc

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.