Starović: Zahtev da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU je menjanje pravila tokom utakmice

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović izjavio je da pristupanje Srbije EU nesumnjivo predstavlja prioritet naše spoljne politike.
Starović: Zahtev da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU je menjanje pravila tokom utakmice
Foto: Medija centar Beograd
Kako je dodao, obaveza Srbije je da postepeno usklađuje spoljnu politiku sa EU do momenta punopravnog članstva.
 
"Ono što se sada od nas zahteva, da se u ovom momentu u potpunosti uskladimo sa spoljnom politikom EU, zavedemo režim sankcija prema Rusiji, jeste menjanje pravila igre tokom utakmice. To nije definisano kao naša obaveza", rekao je Starović gostujući na Pinku, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.
Prema njegovim rečima, Crna Gora, Albanija i Severna Makedonija su se potpuno uskladile sa spoljnom politikom EU, zavele sankcije Rusiji i postavlja se pitanje na koji način se to valorizuje u uslovima kada nije definisan jasan datum stupanja u punopravno članstvo.
 
"Da li su napredovali na putu ka EU? Nisu. Pristupanje EU nesumnjivo predstavlja prioritet naše spoljne politike, to je u interesu države i građana", kaže Starović i dodaje da bi eventualno uvođenje sankcija Rusiji bilo devastirajuće za srpsku ekonomiju.
On je ocenio da navodi o tome da će, ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji i ne prizna Kosovo, biti ukinuta šengenska lista ili obustavljene investicije, pomalo podsećaju na ultimatume i pretnje i naglasio da "mi nikada nismo reagovali na ultimatume".
 
Starović je rekao da poglavlje 31, koje se odnosi na spoljnu politiku, nije otvoreno u pregovorima sa EU i da nemamo prelazna merila za otvaranje i zatvaranje tog poglavlja.
 
"Jedino što je naša obaveza je da postepeno usklađujemo spoljnu politiku do momenta članstva", naglasio je Starović.
 
On je naveo da je izjavom hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da će "blokirati pristupanje Srbije EU dok je živ", konačno je postalo očigledno da je to magistralna linija politike Hrvatske i da je teško govoriti o proširenju EU bez reformi odlučivanja u Briselu.
 
Državni sekretar je rekao da nema dileme da će se pojačavati pritisci vezani za želju zapadnog dela međunarodne zajednice da Srbija sama saglasi sa nezavisnošću Kosova, što se neće desiti.
 
"Jasno je zašto se ti pritisci pojačavaju u poslednje vreme, upravo zbog želje, kako premijerka kaže, da se taj kamičak u cipeli zapadnog dela međunarodne zajednice ukloni, da se ukloni argument Rusiji koja govori o jasnom presedanu koji je uspostavljen prihvatanjem nezavisnosti naše južne pokrajine. Drugi uzrok pritisaka kojima smo izloženi jeste da se Srbija primora da sama sebi uvede sankcije prihvatanjem režima sankcija protiv Rusije", rekao je Starović.

Kako je naglasio, politika Srbije je jasna i istrajna, a čvrst temelj kojeg se drži su zaključci koje je 25. februara doneo Savet za nacionalnu bezbednost. Starović je rekao da se Srbija drži temeljnih principa međunarodnog javnog prava koje je dva puta, kako se navodi, flagrantno prekršeno u našem slučaju.

  • Tristar

    04.10.2022 14:52
    Kako novi uslov? Usklađivanje spoljne politike je sasvim normalan uslov, koji je tu od početka. Ne pristupa EU Srbiji, već obrnuto.
  • izem ti ime

    04.10.2022 14:07
    @/
    a ciji ste Vi kukolj? ili mislite da ste Vi uvek u pravu (kao sto Vasa gospodja mamica kaze)?
    inace vrlo lako je proveriti kad su sta trazili, i kad se to proveri ispadne da ste Vi, kako se ono zove kad neko ne govori istinu?
  • /

    04.10.2022 12:29
    /
    nije tacno, u startu su to trazili.
    trebalo je protresti pa da iskoci sav kukolj ruskih placenika

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija