Poznatom hirurgu umrla majka - na njenom primeru pokazao kako se "čuvaju leđa" u srpskom zdravstvu

Ne postoji način da dobijete slučaj protiv lekara na Sudu časti jer Lekarska komora Srbije, njeni nadređeni, predsednici suda, direktori, zamenici, Ministarstvo zdravlja, čuvaju leđa jedni drugima.
To tvrdi hirurg dr Marko Lens, svetski stručnjak u oblasti melanoma, koji navodi da je nakon smrti njegove sedamdesetdvogodišnje majke dozvoljen da zastari slučaj u kojem je nekoliko veštaka iznelo dokaze o krivici lekara. 
 
"Menjali su sudije i sve činili da priču zataškaju, što su na kraju i uspeli", kaže za Nova.rs Lens, koji živi u Londonu. 
 
Njegova majka je preminula u avgustu 2020. godine, četiri dana po optustu sa Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Srbije. 

Neposredno posle njene smrti, dr Lens pokrenuo je postupak pred Sudom časti protiv grupe lekara sa Klinike za psihijatriju KCS, koje smatra odgovornim, a njegovo mišljenje potvrdili su izveštaji nekoliko veštaka, koji se poklapaju u zaključku da je pacijentkinja neadekvatno i nepravilno lečena i otpuštena iz bolnice pre vremena.

Doktor je tužio nadležne lekare sa klinike, a Sud časti je pokrenuo postupak zbog osnova sumnje nesavesnog lečenja, povrede Zakona o zdravstvenoj zaštiti i povrede Etičkog kodeksa Lekarske komore Srbije (LKS). Uprkos njegovom trudu da dokaže da je osoblje bolnice odgovorno za smrt pacijentkinje, što su potvrdili i veštaci, a sa istim se složile i sudije, slučaj je zastareo, a lekari nikada nisu proglašeni krivima, niti su trpeli sankcije.
 
"Sa Lekarskom komorom vodim 'rat' već dve godine, jer su protiv mene svi, i lekari u Komori i kolege sa psihijatrije i oni koji vode Sud časti. Jedni drugima čuvaju leđa, tu 'ruka ruku mije', pa kad krenete na bilo koga od njih, svi zajedno uzvraćaju. Nakon što sam podneo prijavu protiv lekara koji su lečili moju pokojnu majku, krenuo je haos. Dobio sam i mišljenje nezavisnog sudskog veštaka koji je potvrdio moju pretpostavku, da je majka pogrešno lečena, ali su se u LKS ponašali jezivo, jer je doktorka sa klinike, koja je bila ordinirajući lekar, bliska sa ministrom Zlatiborom Lončarom. Tadašnji direktor LKS Milan Dinić, takođe je činio sve da spreči suđenje, a dr Snežana Kuzmanović, predsednica Suda časti, nije dozvoljavala da javnost prati ročišta", priča dr Lens.
 
Posle tri nedelje na Klinici za psihijatriju KCS, majka doktora Lensa, izašla je u drastično lošijem stanju. On kaže da je ona otpuštena iz bolnice u užasnom stanju, te da je molio da je ponovo vrate u bolnicu. Kada je dva dana po izlasku popila "višak" tableta, lekari su ponavljali da je ona dobro, da izmišlja i da samo želi da privlači pažnju, te da je puste da odmori. 
 
"Majka za tri nedelje nijednom nije imala razgovor sa psihijatrom, a primljena je zbog depresije, a imala je i urinarnu infekciju, koja može da utiče na gubitak razuma kod ljudi u njenim godinama. Kada sam pitao za infekciju, opet su ponovili da umišlja, da bih tek nekoliko nedelja kasnije, preko svojih veza, dobio dokument, da joj je urađena urinokultura, ali da nikada nije dobila terapiju", navodi dr Lens za Nova.rs.
 
Dodaje da su napravljene "silne greške" u vođenju unutrašnje, ali i spoljašne kontrole na klinici. Po njegovim rečima, komora se bunila kada je podneo tužbu protiv lekara, a kada je podneo izveštaj veštaka - nisu ga usvojili, jer su tražili da njihov veštak donese mišljenje.
 
"Niko nije želeo da se prihvati ovog slučaja jer bi to značilo da će po prvi put u istoriji morati da donesu odluku kojom će kazniti lekare, svoje kolege", smatra ovaj hirurg.
 
Kako kaže, lekari sa Klinike za psihijatriju bojkotovali su Sud čast, nisu se pojavljivali i sa njima nije bilo moguće razgovarati, niti ih je iko kaznio zbog toga. Tvrdi i da je presuda bila na korak od donošenja kada su i veštaci komore doneli isto mišljenje, ali da je onda angažovan advokat Stefan Jokić, dok je dr Snežana Kuzmanović raspustila Sud časti, te da su "dovedeni novi, poslušni ljudi, a ovi koji su shvatili o čemu se radi napisali su protestno pismo i poslali ga svim učesnicima u slučaju"
Redakcija Nova.rs imala je uvid u pismo, koje su u LKS obeležili kao "strogo poverljivo".
 
Jedna od sudija u ovom slučaju bila je dr Jasmina Kukobat, specijalista Opšte hirurgije, koja za Nova.rs kaže da su sve sudije smenjene malo pre donošenja odluke.
 
"Skinuti smo sa funkcija, raspušteni, a postupali smo po zakonu i pravilniku sve vreme. Doktor Lens je uvek dolazio na ročišta, bio je pristojan i kolegijalan, ali lekari sa psihijatrijske klinike se nisu pojavljivali. Uopšte nisu bili dostupni za razgovor. Održali smo pet ročišta, a nismo imali priliku da sa njima razgovaramo, jer se umešalo Ministarstvo zdravlja, potom i advokati, posebno Stefan Jokić, koji je više puta tražio naše izuzeće i na kraju ga je i dobio. Doktorka Kuzmanović, predsednica Suda časti, naša je koleginica, a nakon što smo na osnovu mišljenja veštaka i svedočenja zaključili da je pacijentkinja pogrešno lečena i hteli da učnimo sve kako bismo sprečili mogućnost zastarevanja slučaja, ona je napisala da smo neprofesionalni i pristrasni. Bili smo očajni, jer to što je uradila je presedan. U taj slučaj umešale su se i neke lične stvari, ali to ne bi smelo da ima veze sa predmetom. Nažalost to je i presudilo", kaže dr Kukobat, dodajući da niko nije želeo da ima veze sa ovim slučajem.
 
Na pitanja portala Nova.rs u vezi sa slučajem dr Lensa i lečenja njegove pokojne majke, u Lekarskoj komori Srbije i u Sudu časti, odnosno Regionalnoj lekarskoj komori Beograda, nisu odgovorili na pitanja do objavljivanja teksta.
  • Zelensa

    06.01.2024 15:39
    Rfzo
    Treba pitati da se ukljuci transparentno. Sve bi onda bilo mnogo jasnije i lakse
  • Bobily

    06.10.2022 17:30
    Verujem
    Verujem u svaku napisanu reč. Moj otac je preminuo jer je imao 86 god. i nisu hteli da ga operišu, a ni adekvatno leče. U Srbiji nema suda, ne poštuju se zakoni. Sve, korumpirano. Zdravstvo, sudstvo....nikada nije bilo ovako ni kod Slobe, ni kod Tita. Sudije i lekari su dobro plaćeni za svoj nerad,ali neka nam svima Bog sudi i presudi! Po zasluzi!!



  • dobrila

    06.10.2022 09:19
    Beli medvedi
    Apsolutno nikakve šanse nemate protiv bele mafije, "kolegijalnih" i pod zavetom ćutanjaa i prikrivanja.

    U Novom Sadu ne možete ni advokata da nađete koji će da vas zastupa protiv njih - ja sam morala u Beogradu da nađem, jer su me dvojica pitala o kom doktoru se radi, pa kad sam rekla ime ginekologa čuvenog po dubokom džepiću koga naširoko znaju svi Novosađani - rekli su mi nađite nekog drugog. Prava pacijenata baš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.