Godinu dana nakon rasizma u liftu: Doktorka vraćena na radno mesto u KCV, lekarska komora nenadležna

Godinu dana nakon rasističkog ispada i prijave koju je Klinički centar Vojvodine podneo Lekarskoj komori Srbije protiv dr Milene Šćekić, stigao je epilog koji će ovu doktorku vratiti na radno mesto.
Godinu dana nakon rasizma u liftu: Doktorka vraćena na radno mesto u KCV, lekarska komora nenadležna
Foto: Pixabay
Specijalista interne medicine dr Milena Šćekić, zaposlena na Kliničkom centru Vojvodine, bila je premeštena na drugo radno mesto u ustanovi do okončanja istrage u slučaju incidenta koji se 29. juna prošle godine dogodio u liftu zgrade, a kad je ona studentkinju Medicinskog fakulteta Š. O. nazvala "crnom kravom", uz podsmeh i prethodno upućenu psovku.
 
Ovo vređanje na rasnoj osnovi zabeleženo je na snimku u objavi koju je Š. O. okačila na Fejsbuku, a koji se širio društvenim mrežama, uz osude javnosti, ali i ustanove u kojoj je dotična zaposlena.
 
"Ovo je bio ničim izazvan rasistički napad i za njega nema opravdanja", poručila je studentkinja, dok je KCV naveo da je reč o neprihvatljivom ponašanju koje je za najoštriju osudu.
 
Etički odbor KCV potom je doneo zvanično mišljenje o narušavanju Kodeksa medicinske etike, a direktorka ustanove prof. dr Edita Stokić podnela je pisanu prijavu Lekarskoj komori Srbije.
 
Oglasila se i dr Šćekić i to otvorenim pismom, u kojem je navela da je rasne uvrede rekla u afektu i u trenutku rasprave, bez namere da bilo koga uvredi - ali i da je snimak koji je objavljen "nezakonit". Njenu priču u celini čitajte OVDE.
 
 
Vreme je prolazilo, ali nikakav odgovor Kliničkom centru Vojvodine nije stizao iz Lekarske komore Srbije. Dr Šćekić je, do donošenja odluke, radila bez kontakata sa pacijentima, kao lekar u Centru za laboratorijsku medicinu, a KCV je čak tri puta slao dopise Komore i interesovao se za ishod postupka.
 
Lekarska komora je Kliničkom centru Vojvodine odgovarala da se njen etički odbor nije ni sastajao zbog epidemiološke situacije, pa samim tim nikakva odluka nije bila doneta.
 
"Tek nakon treće urgencije 22. juna 2021. godine, Kliničkom centru je 5. jula prosleđeno pisano mišljenje Etičkog odbora Lekarske komore Srbije kojim smo obavešteni da je Etički odbor Komore razmotrio prijavu Kliničkog centra protiv dr Šćekić i da osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu diskriminaciju, ali da nije ovlašćen za sprovođenje dokaznog postupka u ovom i bilo kom predmetu pa iz tog razloga nije mogao da zaključi da li u radnjama dr Šćekić postoji ponašanje čije je sankcionisanje u nadležnosti Etičkog odbora Komore", navode za 021.rs u Kliničkom centru Vojvodine.
 
Kako kažu, ispostavilo se da jedino studentkinja Š. O. može da pokrene postupak pred sudom časti Komore.
 
"Napominjemo da je Klinički centar Vojvodine, kao poslodavac dr Milene Šćekić, povodom ovog događaja preduzeo sve radnje iz svoje nadležnosti i da nema zakonskog osnova za sprovođenje bilo kakvog (disciplinskog) postupka i eventualno izricanje bilo kakve mere iz oblasti radnog prava, pošto se nemili događaj desio mimo radnog vremena i van prostorija Kliničkog centra Vojvodine, dakle van rada, uz nepostojanje bilo kakve povezanosti događaja i aktera događaja sa izvršenjem radnih obaveza dr Šćekić u Kliničkom centru, odnosno nepoštovanjem radne discipline propisane pozitivnim propisima Republike Srbije i opštim aktima KCV", poručuju u ustanovi na pitanje koje su dalje opcije.
 
Obratili smo se s pitanjima i Lekarskoj komori Srbije.
 
Inače, prema Kodeksu medicinske etike Lekarske komore Srbije, svaki lekar je dužan da čuva ugled i dostojanstvo svoje profesije.
 
"Etičkim ponašanjem prema pacijentima, njihovim bližnjim, svojim kolegama i drugim licima i u profesionalnom i privatnom životu, čuva plemenitu tradiciju lekarskog poziva", navodi se u članu 7 Kodeksa.
 
Prema Zakonu o zabrani diskriminacije, rasne uvrede kategorišu se kao teški oblici diskriminacije, što se dalje utvrđuje na sudu ili u postupku pred poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, a na osnovu prijave. 
  • Tja

    02.08.2021 09:04
    Samo mi jos nije jasno od kad se nacosi tako revnosno bore za sprovodjenje mera. Koliko znam, sve njihove grupe su u fazonu "virus je lazan, mere su teror, skinite maske" i tako dale sto bi reko Slavoj. Odlucite se vise pahuljice, sta vam je istina. Bukvalno ce se p...ti i po sebi ako treba da odbrane i relativizuju rasizam. Glupi ste jbg, demagogija vam je na nivou bezaca casova u srednjoj. I ne brane oni doktorku, nego je to samo momentum za njihovu odbranu rasistickih sr..a. Da se kojim slucajem Scekicka izjasnila kao Crnogorka ne bi ih ni culi. Ali da, izvinite, niste vi rasisti i nacosi, vi ste "rodoljubi". Samo ponekad malo zapnete o ekstremizme jer vas naljuti kako moze neki stranac da ima prava da se zali na rasizam, a eto, dosla je tu da se grebe i zivi na nasoj grbaci, je l' tako eufemisticna braco?
  • Tja

    02.08.2021 08:50
    @Лиманац

    Nemoj se praviti blesav da ne bi takav i ostao lice. Ono sto ima veze sa bojom koze su upucene uvrede. Ako si mislio da branis rasizam na ovaj nacin, malo si se zajebao. Doktorka je onda trebala da nezadovoljstvo krsenja mera iskaze na drugi nacin, a ne kroz rasizam. I treba da bude za to razapeta, normalno. Da necu mozda da je pravdam tako nekim poluretardiranim argumentima, "a sTa dA RadI kaD nIje PoSTovaLa MeRE?". Ako cete vec da glumite zakon i red, onda branite isti, a ne rasistkinju. Te vase relativizacije mogu mozda da prodju kod nekog siromaha dok pijemo pivo ispred zadruge. Mozda da je doktorka bila racionalna pa ajde, ali na prvu nervozu ona pokaze da je pecinarka iz 13 veka. Ona sutra treba da uci i leci nekoga ko nije njene koze ili vere? Postoji velika razlika izmedju nekog ko nije birao koje ce se rase ili vere roditi i nekoga ko je birao da vredja nekog na osnovu boje koze. A taj neko bi se trebao ponasati kao akademski gradjanin.
  • Slavica sa 3.

    01.08.2021 19:59
    Sramota
    Sramota je sto se 2021. ovakvi rasisticki ispadi uopste i dogadjaji, pritom komentarisanje i komsijsko olajavanje odavno bi trebalo da da bude deo istorije nacionalnog srpskog identiteta ali avaj...
    A o nemogucnosti sankcionisanja doticne kod nadleznih institucija, izlisno je i govoriti, sto u skupstini, to na ulici...
    Jos jedan primer za knjige o netoleranciji u sred multieticne Vojvodine... U svakom slucaju velika sramota za Novi Sad i nas kao drustvo u celini! Ovo nije samo doktorkina sramota vec svih nas, toliko!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.