Novosadska doktorka o rasističkom ispadu: Snimak je nezakonit - odreagovala sam u afektu

Doktorka iz Novog Sada Milena Š, zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine, koja je uvredila na rasnoj osnovi studentkinju iz Irske, oglasila se nakon pisanja medija o tom slučaju i navela da je odreagovala u afektu, te da se izvinjava.
Novosadska doktorka o rasističkom ispadu: Snimak je nezakonit - odreagovala sam u afektu
Foto: Pixabay
Saopštenje doktorke prenosimo u celosti.
 
Dana 29.06.2020. godine dogodio se nemili događaj u liftu, u Novom Sadu, u zgradi u kojoj živimo svi mi, učesnici predmetnog događaja. Navedeni događaj izazvao je brojne reakcije u društvu, medijima i interpretiran je na pogrešan način.
 
Naime, kritični događaj je mene stavio u kontekst osobe koja mrzi ljude druge nacije ili boje kože, što nije tačno. Na nezakonito napravljenom snimku zabeležen je samo deo našeg celokupnog konflikta, i to onaj deo u kom sam ja u afektu izrekla neprimerene reči. Prethodne uvrede na moj račun od strane komšinice se nisu čule, jer nisu snimljene. Radilo se o internoj svađi dve osobe, a tom prilikom je i meni upućeno par uvreda koje su mi teško pale. Moguće je da sam tako izazvana izgovorila i neke neprimerene reči, bez razmišljanja.
 
Pre svega, istakla bih da ja ne mrzim bilo koga, ali sam predmetnom prilikom odreagovala u afektu, a sve izazvana prethodnim reakcijama svoje komšinice sa kojom sam se našla u liftu. Namera mi nije bila da uvredim bilo koga, naprosto sam bila izazvana njenim nepristojnim ponašanjem.
 
S obzirom na to da je nezakonito napravljen snimak završio i na društvenim mrežama i u drugim medijima i izazvao brojne reakcije i komentare, dovodeći time moju profesiju u centar pažnje događaja koji se tiče isključivo komšijskog nesporazuma i konflikta, ukazala bih da ja lično lekarsku pomoć nikad nisam, niti bih odbila bilo kojoj osobi, bez obzira na boju kože. 
 
Navedeno dokazuje činjenica da sam nebrojeno puta u toku svoje lekarske karijere pomogla i izlečila ljude druge vere, nacije i boje kože. U svojoj dugogodišnjoj lekarskoj karijeri i u odnosu s pacijentima, uvek sam se ponašala u skladu sa lekarskom etikom i kodeksom, a svoj posao lekara ću i dalje obavljati revnosno, posvećeno, odgovorno, kao što sam i do sad činila.
 
Ovim putem bih se izvinila svojoj komšinici zbog neprijatne situacije u kojoj smo se zajedno našle, usled nesmotrenih reakcija. Žao mi je što se predmetni događaj desio i nadam se da do ovakvih situacija više neće doći. Posebno mi je žao što je izvlačenjem iz konteksta, i objavljivanjem samo dela neprijatne situacije, koji je snimljen, u loš kontekst stavljen i moj grad Novi Sad u kom sam rođena i u kom sam odrasla i za koji smatram da je poseban, upravo zbog svoje različitosti, višenacionalnosti i tolerancije.
 
Identitet doktorke 021 u svom tekstu nije otkrivao. Ona je specijalista interne medicine u Kliničkom centru Vojvodine. Doktorka navodi da je rođena u Novom Sadu, dok se u zvaničnoj biografiji na sajtu privatne poliklinike u kojoj je takođe zaposlena navodi da je rođena u Beogradu, ali odrasla u Novom Sadu.
 
Podsetimo, snimak na kojem se čuje da žena, koja se predstavila kao doktorka, govori studentkinji Š. O. da izađe iz lifta, jer vlada korona, uz pogrdne reči, brzo se proširio na društvenim mrežama, o čemu opširnije možete da čitate OVDE.

Komentari 143

  • Gg

    05.07.2020 14:28
    Rude
    Doktorka je ugasila.
  • Vesna

    04.07.2020 15:53
    Željni senzacija
    Zašto nikoga ne interesuje šta je prethodilo doktorkinim uvredama?
    Na žalost, većina ljudi je vrlo površna.
  • K.J.

    04.07.2020 15:10
    Romkinja sam
    Zgrozena sam ovom hajkom krda na doktorku i smatram je trendom zbog Flojd situacije u Americi.Pitam se da li je to jedina neprijatnost Afro-Irkinje u NS?Pazljivo sam preslusala snimak gde doktorka tek na kraju u nedostatku argumenata ili znanja jezika spominje boju koze.Prilicno sam sigurna da je to doktorkino uobicajeno arogantno ponasanje i da nema veze sa rasizmom vec sa prostaklukom i kompleksima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti