Doktorka iz Novog Sada na rasnoj osnovi vređala studentkinju iz Irske, ispitivaće se da li je dostojna lekarske profesije

Doktorka iz Novog Sada, koja je zaposlena u Kliničkom centru Vojvodine, vređala je na rasnoj osnovi studentkinju iz Irske, koja je u Novom Sadu na studijama na Medicinskom fakultetu.
Doktorka iz Novog Sada na rasnoj osnovi vređala studentkinju iz Irske, ispitivaće se da li je dostojna lekarske profesije
Foto: 021.rs
Snimak na kojem se čuje da žena, koja se predstavila kao doktorka, govori studentkinji Š. O. da izađe iz lifta, jer vlada korona, pritom joj poručujući da se "je*e", brzo se proširio društvenim mrežama.
 
Kako objašnjava studentkinja, doktorka je počela da viče na nju čim je ušla u lift. Kada joj je studentkinja iz Irske ukazala da nema problem sa još jednom osobom koja se nalazila u liftu, doktorka je odgovorila da nema, ali da sa Š. O. ima problem jer je, kako je rekla, "crna krava", nakon čega je počela da se smeje. 
 
Na kraju snimka se može čuti Š. O, koja poručuje da je čitava situacija užasna i da ne zna zbog čega je došla u ovu državu. Rasističke uvrede koje je na račun studentkinje iznela doktorka iz Novog Sada naišle su na osudu na društvenim mrežama.
 
 
Incident se dogodio u liftu zgrade u kojoj, ispostavilo se, stanuju i studentkinja i doktorka. Kako je doktorka nakon izrečenih rasističkih uvreda viđena kako ulazi u zgradu Medicinskog fakulteta, isprva se mislilo da je zaposlena i na Medicinskom fakultetu. Međutim, to nije slučaj.
 
Studentkinja Š. O. za 021.rs naglašava da Medicinski fakultet nema veze sa ovim incidentom. Ona je u svojoj objavi na Fejsbuku, koju je kasnije obrisala, navela da se oseća ugroženo, a za 021.rs kaže da je šokirana i zbunjena. 
 
"Ona je sama u svom neznanju i, nažalost, Univerzitet je bio 'na udaru'. Želim da pojasnim da je ova žena delovala sama i da ne bi trebalo da se dovodi u vezu sa fakultetom, kako bismo došli do pravde i odgovornosti za užasavajući susret koji se dogodio. Ovo je bio ničim izazvan rasistički napad i za njega nema opravdanja", kaže studentkinja.
 
Š. O. kaže da je najmanje što želi zvanično izvinjenje, ali da će definitivno sa ovim slučajem "ići dalje", s obzirom na to da je, kako tvrdi, doktorka bila i na vratima njenog stana, "maltretirajući" nju i njenu cimerku, koja je takođe crnkinja.
 
Zaključuje da se zbog čitave situacije oseća nesigurno, što je neprihvatljivo. Istovremeno, zahvaljuje se svima u zajednici koji su joj pružili podršku u ovom trenutku.
 
Na Medicinskom fakultetu kažu da im se studentkinja obratila nakon što je doživela neprijatnost, te da je nakon toga utvrđeno da osoba koja ju je napala nije zaposlena na fakultetu, zbog čega je Š. O. povukla svoju objavu na društvenim mrežama. 
 
"Mislimo da ne treba posebno naglašavati da je ovakvo ponašanje za svaku osudu i budite uvereni da među našim nastavnicima, saradnicima i osobljem nema takvih. Da ih ima, bili bi najstrože kažnjeni i bez da nas neko na to opominje", navode na fakultetu za 021.rs.
 
A da bi doktorka mogla da bude kažnjena, saznajemo u Kliničkom centru Vojvodine, gde je zaposlena. 
 
"Povodom snimka nemilog događaja objavljenog u sredstvima javnog informisanja, a koji se desio van prostorija Кliničkog centra Vojvodine, ali u kom je jedan od aktera lekarka zaposlena u ovoj zdravstvenoj ustanovi, КCV ovakvo njeno ponašanje i način komunikacije ocenjuje kao neprihvatljivo i najoštrije ga osuđuje. КCV, kao poslodavac ove lekarke, a u okviru svojih ovlašćenja, o navedenom slučaju obavestiće nadležnu lekarsku komoru radi ispitivanja etičnosti postupanja ove lekarke, odnosno njene dostojnosti za obavljane lekarske profesije", zaključuju u KCV za 021.rs.
 
Portal 021.rs pokušao je da dođe do izjave doktorke, ali ona nije odgovorila na naša pitanja. Doktorka se u međuvremenu naknadno oglasila saopštenjem u kojem navodi da je odreagovala u afektu, da se na snimku vidi deo nemilog događaja i da se izvinjava zbog čitave situacije, o čemu možete opširnije čitati OVDE.

Komentari 186

  • Istina

    25.01.2022 20:04
    Neodgojena bezobrazna osoba
    Sramite se svi koji ostavljate takvo sramno ponašanje prema okolici.
    A posebno takozvani visoko obrazovani.
    Fuj
  • Black sheep

    04.07.2020 16:58
    Ova studentkinja i treba da ode iz ove države, kao i svi mi koji ne podnosimo bahate, nekulturne, neobrazovane skorojeviće koji su izvršili agresiju na ovu državu i ovo društvo, samo zato što su prethodni sve obezvredili, ostavili zgarište ovim lešinarima koji poslednjim preživelima godinama piju krv, kap po kap, dok svi ne postanu zombiji, a blizu smo tome. Doktorka je onakva kakva je većina doktora, možda ne rasisti, ali nekulturni i bahati. Bliži nam se kraj, nema povratka...
  • poznavalac

    04.07.2020 14:10
    sve je otišlo u propast
    doktorka je samo produkt sistema koji vlada u ovoj državi. Takav sistem uvek natera čestite, dobre, humane, pametne, vredne i lepo vaspitane doktore da idu u beli svet i leče Nemce, Amerikance, Arape ...a razmažena, uglavnom nesposobna deca a često i 100% idioti raznoraznih faca ( političara, doktora, oficira, sudija, advokata itd) ostaju ovde i zauzimaju radna mesta bez konkursa i bez znanja....Takvi nas leče, sude nam, brane nas, vode državu, rade, rađaju itd...
    Tako je oduvek bilo ovde, sigurno od 1945. naovamo...ne znam za raniji period...ako neko zna neka napiše...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti