Obeležena godišnjica smrti Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske

Godišnjica smrti Milunke Savić, žene sa najviše odlikovanja u istoriji srpske vojske, obeležena je danas polaganjem venaca na spomen obeležje u Aleji zaslužnih gradjana na beogradskom Novom groblju.
Ceremoniji je prisustvovao ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je podsetio da je Milunka Savić devet puta ranjavana u borbama ali i 12 puta odlikovana najvišim srpskim i svetskim ordenima.
"Heroina balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske 'Knjaz Mihailo', Milunka Savić, upisala se u istoriju svetskog ratovanja kao žena sa najviše odlikovanja", naveo je Stefanović, a prenelo Ministarstvo odbrane. 
On je podsetio i da je 1918. godine pred strojem svih jedinica Antante, pročitana pohvala junaštvu narednika Milunke Savić što je po njegovim rečima, počast koja nije ukazana ni jednom oficiru, niti generalu. 
 
Stefanović je na Novom groblju položio venac i na spomen-obeležje solunskoj ratnici Nataliji Bjelajac a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grada Beograda, ambasada Velike Britanije i Rusije kao i delegacija SUBNOR-a. 
 
Milunka Savić rodjena je 1892. u selu Koprivnici kod Jošaničke banje.
 
Učestvovala je u balkanskim i u Prvom svetskom ratu a u srpskoj vojsci je stekla čin narednika.
 
Preminula je 5. oktobra 1973. godine u Beogradu. 
  • r

    06.10.2022 07:51
    r
    Za svetle primere nema komentara,odavno u nama nema Milunke Savić ,nažalost.Večna joj slava i hvala.
  • Dejan

    06.10.2022 07:33
    Moralni pad pod komunizmom
    Kako smo od Milunke Savic kao drustvo dosli do Ane Brnabic?
  • Knjizno odobrenje

    05.10.2022 21:10
    LGBT - racq
    Nema komentara?
    Zena zmaj...vecna slava.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija