Milivojević: Vučić nema moć za rušenje Dodika, radio je na obe strane

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne poseduje moć za rušenje Milorada Dodika.
Milivojević: Vučić nema moć za rušenje Dodika, radio je na obe strane
Foto: 021.rs
Dodaje da je cilj Beograda na izborima u Bosni i Hercegovini bio pasiviziranje vodećeg političara iz Republike Srpske.
Milivojević je za Betu kazao da odnosi između vlasti u Srbiji i Srpskoj nisu na zavidnom nivou već duže vreme.
"Vučić je, kao i na svim prethodnim izborima u BiH i RS od 2012. godina, radio na obe strane. Na prošlim izborima održanim 2018. godine, Vučićevi propagandni savetnici su bili kreatori kampanje stranke Milorada Dodika i kampanje najjače opozicione partije Srpske demokratske stranke (SDS). Međutim, na upravo održanim izborima je otišao korak dalje u podršci Dodikovim političkim oponentima u RS", ocenio je Milivojević.
 
Po njegovim rečima, Vučić je obećao Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da će u zamenu za nepritiskanje za neuvođenje sankcija Rusiji pasivizirati Dodika.
 
"Vučićev cilj je bio da se Dodiku izmakne jedna fotelja, ali rezultati izbora su pokazali da je to u ovom trenutku nemoguća misija. U dogovoru sa SAD, Vučić je pokušao da onemogući Dodika da postane predsednik RS, a da na čelo entiteta dođe Jelena Trivić iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP), kao i da za formiranje vlade RS Dodik zatraži pomoć opozicije. Međutim, Dodik i SNSD su i pored opstrukcija iz Beograda ostvarili ubedljive pobede na svim nivoima", naveo je politikolog.
 
Milivojević je dodao da Dodiku nisu odmogli ni Vučićevi "operativci" i "SNS logistika" u RS, poput bivšeg ministra, a sadašnjeg biznismena Momčila Mandića.
"Dodik je imao dojavu da će SNS logistika raditi protiv njega i u tome ih je sprečio čak i privodjenjem pojedinih SNS operativaca", rekao je.
 
Ocenio je da je Dodik shvatio da mu Vučić ne može biti garant za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj predviđenih Dejtonskim sporazumom.
 
Dodao je da je do mimoilaženja između Dodika i Vučića došlo i kada se pre dve godine predsednik Srbije nije dovoljno založio da se ne ukine policija entiteta.
  • mrva

    07.10.2022 17:48
    @Зоран

    Kako to da si toliki patriota, forsiraš ćirilicu a ne znaš pravopis sopstvenog maternjeg jezika!? Makar ono najosnovnije, da se "nebi" i "nemože" piše odvojeno! Sram te bilo, da te jedan antinacionalista uči pravopisu srpskog jezika!
  • Veternik

    07.10.2022 15:06
    Kakvo rusenje ? Dodik upravo dobio izbore. Pitanje je dali bi Vucic dobio izbore da se sada organizuju, Dodik medju Srbima ima sigurniju poziciju nego Vucic sada
  • Зоран

    07.10.2022 11:02
    Миливојевић
    А ко каже да је Миливојевић у праву и шта ако Вучић није имао неког утицаја на те изборе,ја на његовом месту неби мешао своје прсте у изборе,ко победи поштено победио је неможемо се одрећи једних а друге фаворизовати,реално наши су и једни и други обема странама је Србија матица,зато Живела СРБИЈА !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.