Nišlije "otvorile" fontanu od stiropora sa gumenim patkicama

U znak protesta što nova fontana na centralnom niškom trgu nije popravljena više meseci, nekoliko građanskih aktivista i umetnik i karikaturista Slavoljub Vlajković su na trgu organizovali performans.
Oni su "svečano" otvorili fontanu od stiropora sa gumenim patkicama.
Građanski aktivista Srđan Nonić podsetio je da su izgradnja fontane, rekonstrukcija trga i mosta iz budžeta grada plaćeni 500 miliona dinara, a fontana je radila svega nekoliko meseci.
On je takođe podsetio na to da su radovi na trgu trajali više od tri godine i da su krenuli u vreme prethodnog gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, a nastavljeni u mandatu Dragane Sotirovski.
 
"Mi danas želimo da poklonimo gradu nešto lepo i nešto što radi, da bi građani mogli da uživaju ovde i da se okrepe", rekao je Nonić.
 
Prema njegovim rečima, uprkos tome što su radovi na trgu trajali "abnormalno dugo", fontana ne radi, kocke kojim je trg popločan vire, a između njih je nikla trava.
 
"Grad Niš je postao jedna avganistanska kasaba. Ovo je nastavak nemara institucija koji traje duže od jedne decenije", istakao je Nonić.
 
Kako je naglasio, nadzor nad rekonstrukcijom trga i izgradnjom fontane uradila je "Direkcija za razgradnju grada" zajedno sa Zavodom za favelizam.
 
Umetnik Slavoljub Vlajković je rekao da je fontana koju je on napravio bolja od gradske jer radi i uz to je pokretna.
 
"Nazvao sam je 'Radiša' jer radi, a koštala je svega 300 dinara, za razliku od ove gradske koja ne radi, a koštala je milione nas poreske obveznike na teritoriji Niša", izjavio je Vlajković.
 
On je najavio da će napraviti fontane širom grada i jednu zimsku, sa toplom vodom koju će Niš dobiti iz Niške Banje zahvaljujući gradonačelnici.
 
Vlajković je tokom ekoloških protesta u Nišu napravio džinovski "ekološki sendvič", aludirajući na sendviče koje dobijaju pristalice Srpske napredne stranke kada odlaze na mitinge. Na dan inaguaracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, 31. maja ove godine, organizovao je satiričnu inauguraciju na platou kod Kazandžijskog sokačeta.
 
Fontana na Trgu kralja Milana prestala je da radi nakon izložbe oldtajmera krajem maja. Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je za kvar okrivila organizatore te manifestacije, ali je kazala da je tome kumovalo i loše održavanje. 
 
Krajem avgusta Sotirovski je rekla da će fontana proraditi čim budu stigle nove mlaznice.

Teme

NIŠ

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.