Vučić: Srbija nazadovala samo u jednoj oblasti - zbog odbijanja da uvede sankcije Rusiji

Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuel Žiofre izjavio je večeras da je Srbija nazadovala u usaglašenosti sa spoljnom politikom EU.
"Srbija se nija uskladila sa merama EU protiv Moskve, uvedenim zbog napada Rusije na Ukrajinu", rekao je Žiofre posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem je uručio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija. 
Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji izjavio je prilikom predstavljanja Izveštaja EK o Srbiji da je konstatovan napredak u oblasti borbe protiv korupcije, ali da se očekuju još veće aktivnosti u oblasti slobode izražavanja i primeni medijske strategije.
Evropski komesar za politiku susedstva i proširenja Oliver Varhelji izjavio je prilikom predstavljanja Izveštaja EK o Srbiji da je konstatovan napredak u oblasti borbe protiv korupcije, ali da se očekuju još veće aktivnosti u oblasti slobode izražavanja i primeni medijske strategije.
 
Prema njegovim rečima, "Srbija je nastavila sa sprovođenjem evropskih reformi, ukljujući i oblast vladavine prava".
 
Žozep Borel, predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, izjavio je za N1 da je "usklađenost Srbije sa spoljnom politikom EU opala".
 
"Primetili smo neki napredak, pojačanje angažmana u nekim oblastima, ali ovo neće pomoći proces pridruživanja jer on zahteva usklađivanje sa spoljnom politikom EU. To je do Vlade Srbije da usvoji adekvatnu odluku, proces pristupanja zavisi od zasluge, možemo da razumemo zašto Srbija ima veliku zavisnost od ruskih fosilnih goriva, možemo da razumemo mnogo stvari, ali proces pridruživanja podrazumeva usklađivanje sa našom spoljnom politikom", rekao je Borel.
Vučić: Nazadovanje samo u jednoj oblasti
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Beograd u odnosima sa Evropskom unijom zabeležio nazadovanje samo u oblasti spoljne politike, zbog odbijanja da uvede sankcije protiv Rusije, koja je napala Ukrajinu.
 
"Za njih bi bio napredak ako osuđujemo Ruse svakog dana", rekao je Vučić.
 
On je ocenio da je Izveštaj EK povoljniji po Srbiju po pitanju vladavine prava a da je "mnogo nepovoljniji" u smislu usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU.
 
"U velikoj meri sam saglasan sa onim što je napisano. Sa velikom ozbiljnošću ćemo uzeti u obzir sve što piše u izveštaju", kazao je Vučić u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU u Srbiji Emanuelom Žiofreom.
 
On je rekao da je Srbija danas na oko 45 odsto usaglašenosti sa EU, ali i da nije glasala za deklaracije uperene protiv Rusije.
 
"To je sve tačno. To je politička odluka Srbije i plaćamo cenu za to. Šta da radite kad svakog dana izlaze sa deklaracijama protiv Rusije. Razumemo mi njih, ni za jednu od tih deklaracija nismo glasali. Napredak je izgleda ako osuđujemo Ruse svakog dana", kazao je Vučić. 
 
Ocenio je da je važno što je u izveštaju konstatovano da Srbija gradi dobrosusedske odnose u regionu dok je u vezi Poglavlja 35 i odnosa sa Kosovom, rekao da je Srbija tu "nešto manje" loše ocenjena.
 
"Srbija nije izazvala nijednu krizu. Pred nama je težak put, ali se plašim da po tom pitanju neće biti dobrih vesti za Srbiju u narednom periodu", kazao je Vučić.
  • Mastodont

    13.10.2022 16:00
    @Обсервер

    Samo što su ti njihovi zakoni oni koji važe u ljudskom društvu, a ti te tvoje božije možeš samo da objasniš čikama u belim mantilima.
  • Обсервер

    13.10.2022 13:57
    Аршини
    Према Њиховим аршинима је назадовање, а према Божјим аршинима је напредовање ! Далеко им лепа кућа ! У Њиховим рукама су" Међународни закони ", које они потежу, када им је потребно, а бришу и пишу, исто тако и никако да устале и објаве текст тих Закона.
  • Antirusofob

    13.10.2022 12:54
    Koliko glupih komentara rusofoba i germanofila. Zaboravili istoriju? Od 1939. Srbija se sa ostalima pribojavala invazije Nemaca. To se i jeste desilo i opet sada ne pevate tu drugu pesmu već im trčite u zagrljaj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija