Ministarstvo: Nisu vođeni razgovori ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je danas da nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone.
Ministarstvo: Nisu vođeni razgovori ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone
Foto: Pixabay
Kako dodaju, ako postoje argumenti za takav predlog, spremno je da o tome razgovara.
"Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem", ocenilo je to ministarstvo, povodom najave u medijima da će biti odložen početak grejne sezone sa 15. oktobra na 31. oktobar.
Podseća se da ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja "Toplane Srbije", kao i predstavnici JKP "Beogradskih elektrana".
 
Prema informacijama koje su, kako je objavilo to ministarstvo, predstavljene na sednicama Radne grupe, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata.
 
Zakon o energetici, kako je navedeno, propisuje da energetski subjekt distribuira toplotnu energiju pod uslovima utvrdjenim tim zakonom i propisima koje donosi jedinica lokalne samouprave (JLS).
 
Kako sam Zakon ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavljeno JLS da propišu u skladu sa okolnostima. Svaka JLS donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije.
 
Prema propisima svih JLS koje imaju sisteme daljinskog grejanja grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.
 
Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 Celzijusovih stepeni ili nižu, navelo je ministarstvo.
  • Friz

    13.10.2022 10:46
    Ma jel se to Mali Sinisa mesa Zorani u resor i dogovara grejnu sezonu bez nje?
    Nemoguce
    mene samo zanima kako ce da sve zbrzaju za dva dana kada trba da pocne grejanje a opstine koje imaju toplane pojedinacno treba da izmene odluke o pocetku grejanja sem ako ovo sve vec nije spremno odavno pa sutra hitna sednica skusptine i cao
  • Glas razuma

    13.10.2022 07:52
    E to vam je politika Vučića!
    Pusti glasinu kroz tabloide pa ako bude baš velika frka - onda ćemo reći da nismo mi ništa.
    Šibicar bez strategije, bez plana, bez znanja, bez želje da išta dobro uradi za ovu zemlju.
    Jedina strategika, jedina želja mu je VLAST!
  • Tri Crvene

    13.10.2022 07:31
    Prosle godine su grejali ceo oktobar, a sada ne greju, a Vucic daje popust za sruju, ko ustedi 20 posto manje nego proslog oktoba?! On nas stvarno smatra stokom glupavom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.