Srbija uskoro počinje sa proizvodnjom drona "Pegaz"

Ministar odbrane Nebojša Stefanović najavio da će za petnaestak dana početi proizvodnja domaćeg drona "Pegaz".
Srbija uskoro počinje sa proizvodnjom drona "Pegaz"
Foto: 021.rs
Stefanović je rekao da će država uložiti još 200 miliona evra u domaću vojnu industriju kako bi proširila kapacitete i održala korak sa savremenim svetskim dostignućima.
"Za našu vojsku je važno da ne gubimo korak u tehnološkom razvoju. Svesni smo da budućnost odbrambene industrije čine dronovi, bespilotne letelice, bezposadna vozila, roboti, veštačka inteligencija i tom smislu ne želimo da zaostajemo za bilo kim u svetu", poručio je ministar odbrane.
On je istakao da je Vojno-tehnički institut okosnica svih proizvoda domaće namenske industrije i integrator različitih složenih sistema koje su danas deo naše vojnog naoružanja i vojne opreme.
 
"Kada ste vojno neutralni, ne smete da zavisite samo od uvoza. Investirali smo u domaću pamet, naše ljude, domaće institute, domaće fabrike. Njihovi projekti i proizvodi danas čine bazu opremljenosti naših oružanih snaga", istakao je ministar.
 
On je pobrojao da je Vojska Srbije danas opremljena samohodnim haubicama Nora, digitalnim modularnim Ognjevima, modernizovanim tenkom M84 modernizacijama S1 i S2, PVO sistemima Pasars, oklopnim vozilima Lazar 3, Miloš, robotizovanim platformama "Mali Miloš".
 
"Za dve godine u naoružanje VS uvedeno je 61 sredstvo vojnog naoružanja iz domaćeg razvoja", rekao je ministar i dodao da je reč o Ognju, Pasarsu, modernizovanom vozilu pešadije BVP M-80A1, raketama M19 dometa 40 i više kilometara koje su uspešno testirane.
 
Takođe, u toku su ispitivanja za još 20 prototipova i sedam nultih serija oružja.
  • Grundfos

    13.10.2022 16:18
    Z
    Sve je to lepo što ste nabrojali,a vojska i dalje u patrole pod ceradom po K.Z.B-u. Miloši i Lazari za paradu po Beogradu za zabavu narodnih masa.
  • pera

    13.10.2022 16:10
    ja reko pokojni zeks ce to da stanca
  • Dilka

    13.10.2022 15:51
    @Liman & @Realista
    Majstori, svaka vam se pozlatila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.