Brnabić o grejanju: Temperature veće od proseka, nema potrebe da budemo bahati i rasipnici

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će, po prognozama, temperature do kraja oktobra biti veće nego prosečne i da neće biti potrebe za daljinskim grejanjem.
Brnabić o grejanju: Temperature veće od proseka, nema potrebe da budemo bahati i rasipnici
Foto: Pixabay

Ipak dodaje da odluke o početku grejne sezone donose lokalne samouprave.

"Spremni smo za grejnu sezonu, energenata ima dovoljno. Bilo bi energetski neefikasno i nerazamno da kada je temperatura 22 stepena Celzijusa uključujemo grejanje. Nema potrebe da počnu tople probe i da centralno grejanje krene pre kraja oktobra", kazala je Brnabić.
Ona je dodala da će odluke o početku grejne sezone donostiti lokalne samouprave, jer u svim krajevima zemlje neće biti iste temperature.
 
"Nema potrebe da budemo bahati i rasipnici. Sve i da nije energetska kriza, nije potrebno da se uključuje grejanje na visokim temperaturama", rekla je premijerka.
 
Ocenila je da su "besmislene" izave predstavnika zelenih pokreta da bi, da su oni na vlasti, građani već imali grejanje.
 
Mihajlović: Nema razloga za odlaganje grejne sezone 
 
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je dnas posle sednice Radne grupe za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima da je energetski sektor spreman za početak grejne sezone i da nema razloga za odlaganje.
 
"Ima dovoljno energenata, i gasa i mazuta. Ono što je takođe dobra vest je da EPS već nekoliko dana ne uvozi struju", kazala je Mihajlović, saopštio je njen kabinet.
 
Navela je da su Poslovno udruženje "Toplane Srbije" i "Beogradske elektrane", kao i EPS, EMS, EDS, "Srbijagas" i Uprava za rezerve energenata potpuno spremni za početak grejne sezone u skladu sa Zakonom o energetici i da je sve spremno da grejna sezona počne 15. oktobra.
 
"Naravno da mislimo da ne treba grejati stanove kada je spoljna temperatura visoka i biće potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, ali svakako je sve spremno da grejna sezona počne na vreme", izjavila je Mihajlović.
 
Na sednici je razgovarano i o planiranim nabavkama mazuta za EPS, o proizvodnji i nabavci uglja, mogućoj proizvodnji električne energije tokom zimskih meseci i projekcijama za uvoz energije.
 
Predstavnici "Srbijagasa" izvestili su o popunjavanju skladišta "Banatski Dvor" i isporukama gasa termoelektranama-toplanama, i ukazali na potrebu za racionalno korišćenje ovog energenta. Takođe je razmatrana situacija u vezi sa snabdevanjem naftom i naftnim derivatima, koje se odvija stabilno, kao i rešavanjem problema u snabdevanju tržišta peletom, navodi se u saopštenju.
  • Jedan od

    17.10.2022 09:02
    Hoćemo zakon o istopolnim partnerstvima!
  • David

    17.10.2022 08:40
    neko štedi a neko rasipa
    Nikako se ne bahatim Ja bar platim EPS-u ono što potrošim kao i većina građana bar se nadam a ne nadam se :), e da nisam baš siguran da ću uštedeti ako odrvnem jednu sijalicu i to LED (tako sam čuo da je neko lupio)
  • Petar

    16.10.2022 20:45
    Skromnost je njena vrlina
    Nema potrebe da se bahatimo ,rece Ana Brnabic iz vile od 750 m i ostade ziva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija