Pokreće se istraga ko je dao na uvid tajni dokument o energetici sa Norvežanima

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Ministarstvo unutrašnjih poslova treba po službenoj dužnosti da pokrene istragu kako je procurio tajni dokument o energetici sa Norvežanima.
Pokreće se istraga ko je dao na uvid tajni dokument o energetici sa Norvežanima
Foto: Pixabay
Ona kaže da je za istragu ko je dao medijima na uvid dokument koji je Vlada Srbije usvojila, kao strogo poverljiv, o angažovanju norveške firme Ristad enerdži za savetodavne usluge u oblasti energetike.
Ona je na konferenciji o dualnom obrazovanju u hotelu Metropol na pitanje novinara o sporazumu koji je sklopljen sa Ristad enerdži rekla da je stavljanje na uvid medijima tog dokumenta "ozbiljno krivično delo".
"To je ozbiljno krivično delo, to nije smelo da se uradi i ne sme da se dešava. Pričala sam sa ministrom Aleksandrom Vulinom da MUP istraži ovu situaciju, da dobijemo epilog i da konačno znamo ko to iz vlade sme da strogo poverljive dokumente deli medijima", rekla je Brnabić.
 
Dodala je da je taj dokument "strogo poverljiv jer se radi o energetici u situaciji kada je taj vid konsultacije hitno potreban". Ona je rekla da su izabrane "konsultacije sa Norvežanima zato što su jedni od najboljih u svetu, energetski najefikasniji, imaju najotporniji i najodrživiji energetski sistem u ovom trenutku u Evropi". Ako se, kako je rekla, "želi razgovor sa najboljima ili sa top dva ili top tri, razgovara se sa Norvežanima".
 
"Ako taj dokument, kako ga je objavio tajkunski medij, implicira korupciju, volela bih da znam da li optužujete nas za korupciju, ili Norvežane. Da li postoji neko ko je više transparentan od Norvežana, ko se bolje i jače bori protiv korupcije od Norvežana. Teško da znam nekog takvog", rekla je Brnabić.
 
Istakla je da je to urađeno u interesu Srbije i da nije kriv ministar finansija Siniša Mali već da je dokument usvojila Vlada Srbije, a da je njemu dala ovlašćenje da ga potpiše.
 
"Mislim da smo našli najboljeg mogućeg partnera i rezultate njihovog rada i savetovanja već vidimo", rekla je Brnabić.
 
Mediji su preneli pre dva dana da je ministar finansija Siniša Mali sklopio u ime Vlade Srbije, uz odobrenje premijerke Ane Brnabić, ugovor sa norveškom firmom Ristad enerdži, koji nosi oznaku strogo poverljivo, a koja bi trebalo da registruje probleme u energetici i definiše tri moguća puta - brzu tranziciju (snažna ulaganja u novu energiju i novu tehnologiju), sporu tranziciju (veće oslanjanje na postojeću energiju, manja ulaganja u novu) i treću fazu (korišćenje nove nuklearne tehnologije).
 
Vrednost ugovora o savetodavnom angažmanu Norvežana je 1,55 miliona dolara, a obuhvata i moguće razgovore o uplivu privatnog kapitala u Elektroprivredu Srbije (EPS) i transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo. 
 
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da nije dalo takav predlog i da nije konsultovano pri donošenju takve odluke, kao i da ne može da komentariše strogo poverljiv dokument.
  • petar

    14.10.2022 12:31
    njihova tajna drzava
    sa obzirom da su pukli 1,5 milijardi drzavnih para, i da je ocigledno da su se pozeri bavili prebacivanjem krivice mesto da rese probleme, ova drzavna tajna samo potvrdjuje politizovanu anarhiju u energetici. sad 1% od protacenih para je ok cena, ako se sektor vrati na pravi put. dobro je sto je to procurelo i treba narod da bude obavestavan o celoj stvari da ne bi preko noci neko postao vecinski vlasnik epsa a da mi to cujemo za par godina.
    kad je struka do te mere ispolitizovana nezavisno misljenje je jedino resenje. nije to bila ideja nikog od politicara oni su duduci. ali kad zagusti pokradu tudje ideje i kriju a onda preuzmu sve zasluge. ako neko treba da odgovara to su politicari.
  • Radivoje Rokvić

    14.10.2022 08:20
    ...
    Ovo mi deluje kao za potrebe unutrašnjeg obračuna. Toliko afera a pokreće se istraga samo gde i kada zatreba.
  • @Лиманац

    14.10.2022 08:04
    'Leba ti, gde se gasiš?
    Da li ti je bar malo mučnina kad pročitaš ove svinjarije koje pišeš?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.