Pokrenut postupak: Dobavljači Epl proizvoda određivali cenu u Srbiji

Komisija za zaštitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv firmi Apcom iz Mađarske i Apcom Distribution iz Beograda.
Postupak je pokrenut zbog postojanja osnovane sumnje da one određuju cene Epl proizvoda u daljoj prodaji u Srbiji.
KZK je saopštila da su ove firme povezana privredna društva, te da su izvršeni nenajavljeni uviđaji na četiri lokacije. KZK navodi da je analizirala uslove konkurencije na tržištima mobilnih telefona i tableta, "smart" satova, slušalica i bežičnih slušalica, "smart" TV boksova i tastature i miševa, između ostalog i za proizvode brenda Epl.
"Uvidom u javno dostupne podatke, konstatovano je da su cene pojedinih proizvoda brenda Epl u Srbiji ujednačene kod posmatranih maloprodavaca proizvoda ovog brenda, i to bez obzira da li maloprodavci imaju određeni status Epl ovlašćenog prodavca ili ne, kao i bez obzira na kanal prodaje, odnosno da li se ista obavlja na klasičan način u maloprodajnim objektima ili preko onlajn prodaje", navodi KZK.
 
Uočeno je i da su cene proizvoda tog brenda više u odnosu na cene u zemljama u okruženju, zbog čega je Komisija osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije u vidu određivanja cena u daljoj prodaji.
 
"Odnosno da društva Apcom Distribution i Apcom iz Mađarske određuju cene Epl proizvoda u daljoj prodaji", navodi KZK.
 
KZK je pozvala sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama, koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku, da im te podatke dostave.
  • Лимањац

    19.10.2022 09:18
    Зато Србија и не треба да улази у ЕУ јер ће нас тамо пљачкати страни капиталисти. За народ је много боље да га пљачкају наши домаћи лопови.
  • lol

    19.10.2022 07:57
    Neko se zamerio ili neko hoce da preuzme distribuciju Apple uredjaja jer se ovako ponasaju svi uvoznici u ovoj banana republici
  • Vojvodjanin

    18.10.2022 12:40
    A odeća? Obične stvari po 2-3x skuplje nego preko. Kod nas u tobože outlet-ima su cene isto kao preko i to bez popusta. To nema veze izgleda sa konkurencijom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija