Neobjavljeni iskaz Slobodana Milenkovića o pritiscima da se Jovanjica zataška

BIRN je objavio delove iskaza načelnika Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodana Milenkovića datog marta 2020. pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.
Neobjavljeni iskaz Slobodana Milenkovića o pritiscima da se Jovanjica zataška
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
U tom iskazu, kako piše BIRN, Milenković govori kako je Predrag Koluvija pokušao da ga fascinira kontaktima u telefonu, o razgovoru sa pripadnikom Vojnoobaveštajne agencije (VOA) koji je rekao da će preko Bezbednosno-informativne agencije (BIA) "zatvoriti" da veštačenje biljaka iz Jovanjice pokaže da se ne radi o opojnoj drogi i zahtevu šefa beogradske BIA da se sa pričom o Jovanjici ne ide u javnost.
"'Druže, šta ćemo?' Ja kažem – 'Šta šta ćemo? Mi radimo po zakonu, vi radite svoje', a on kaže – 'Ne znaš u šta si upao, vi ste za ove gradske šeme', ja kažem – 'Mi smo za gradske šeme, ali ovde je nađeno preko pet tona droge', a on kaže – 'Ne znaš u šta si upao, ovo je zajednički projekat VOA i BIA'", prenosi BIRN deo razgovora koji je Milenković vodio sa Sašom Vujisićem, pripadnikom VOA i jednim od optuženih u predmetu "Jovanjica 2", nekoliko dana nakon policijske akcije na Jovanjici.
Kako navodi BIRN, Milenković, koji je poznat i po nadimku Mali Senta, iskaz je dao tokom istrage 4. marta 2020. godine pred zamenikom tužioca Sašom Drecunom, a transkript tog svedočenja ima 22 strane. Međutim, tek jedan deo tog njegovog iskaza prenet je u optužnici u predmetu "Jovanjica 1".
 
BIRN je putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja od Višeg suda u Beogradu dobio celokupan transkript Milenkovićevog svedočenja i iz njega prenosi delove koji do sada nisu bili dostupni javnosti, a u kojima on priča o ulozi pojedinih visokopozicioniranih pripadnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), VOA...
 
Transkript Milenkovićevog iskaza potvrđuje ranije glasine o učešću pojedinih najviših funkcionera službi bezbednosti u slučaju Jovanjica, koji se, međutim, nisu našli ni na jednoj od dve optužnice podignute u vezi sa ovim predmetom, niti su ispitani kao svedoci, navodi BIRN.
 
Prema zvaničnim podacima, Vujisić je Srbiju napustio 5. decembra 2019, a prema nezvaničnim informacijama, od tada boravi u Americi. Kako BIRN saznaje, sud je za njim, po predlogu tužilaštva, poternicu raspisao 6. jula 2020. godine. Vujisića optužnica "Jovanjica 2" tereti da je Koluviji obezbedio legitimaciju VOA sa, navodno, falsifikovanim potpisom direktora agencije Zorana Stojkovića.
 
Detaljnije o razgovoru
 
Prema Milenkovićevim rečima, Vujisić ga je pozvao telefonom uveče 17. novembra 2019, četiri dana nakon upada policije na Jovanjicu, da se vide u ulici Milutina Ivkovića, kod Partizanovog stadiona.
 
"Čovek me je pozvao, vidim da se uparkirao malo dalje, došao je, mislim pozvao me kolegijalno, a došao je kao da se nalazi ne znam sa kim, pretpostavljam da je bio ozvučen, vidim da je nameštao onu rolku, zamalo se nije udavio tamo, i jedino što mi je bilo, stvarno mi je bilo... ja sam bio blago rečeno u šoku", opisuje Milenković kako se osećao kada je shvatio zbog čega ga je Vujisić zvao, jer ga je upitao – "Šta ćemo sad".
 
On dodaje da mu je Vujisić rekao da će se to naći na tački dnevnog reda "nekog njihovog odbora tamo u Vojsci".
 
"I takođe mi je rekao, kada sam mu rekao da su biljke (kanabis pronađen na Jovanjici, prim. aut.) već uzorkovane pošto je već bio 17. (novembar, prim. aut.) da je verovatno sve opojna droga, on mi je na to rekao da će on preko BIA-e zatvoriti sutradan u Specijali (žargonski izraz za Specijalni sud i tužilaštvo, prim. aut.) da to veštačenje pokaže da ne bude opojna droga, to su znači reči Saše Vujisića, radnika Vojske ili VBA, VOA, sad ne znam kako mu je tačno rešenje... ali mogu da ga prepoznam, naravno i da se suočim ako bude trebalo", izjavio je Milenković.
 
U nastavku iskaza, Milenković je govorio o tome koliko je bio iznenađen Vujisićevim rečima.
 
"Bio sam u šoku, ja sam video da je takav posao (Jovanjica, prim. aut.) bilo nemoguće organizovati bez pojedinaca u službi... i ne samo što su ugrozili poštene i pravedne pripadnike svih ostalih službi i bezbednost Srbije, već su ugrozili i reputaciju i renome jednog predsednika, jer njihovo postupanje za njihov lični interes, zarad finansijske dobiti je dovelo do ovoga do čega je dovelo...", rekao je Milenković dodavši da je to verovatno najveća fabrika droge u Evropi.
 
"Koluvija hteo da me impresionira kontaktima"
 
Milenković je u iskazu pričao o telefonima koje je Koluvija imao kod sebe prilikom zaustavljanja na auto-putu tog 13. novembra 2019. U optužnici "Jovanjica 1" prenet je deo tog iskaza, ali ne i onaj u kom se pominju Milenkovićevi navodi o tome da mu je Koluvija pokazivao poruke i kontakte koje je imao u svojim telefonima, navodi BIRN.
 
Iako je Milenković tri puta pomenuo da mu je Koluvija pokazivao koje kontakte ima u svom telefonu, želeći da impresionira inspektora, tužilac ga nije pitao čije mu je kontakte Koluvija pokazao.
 
"Sad sami telefoni koji su nađeni kod Koluvije, oni nisu otvarani, Predrag Koluvija je sam otvarao telefon. On je verovatno hteo da tu, ne znam, da me flešira sa nekim svojim kontaktima, što meni apsolutno ništa ne znači. Mi smo došli na imanje, mislim tu je šest tona droge, da li se zoveš Predrag Koluvija ili se zoveš nekako drugačije, nama je to isto. Sticajem okolnosti nam nisu zato što smo smo za njega znali da je već prodavac opojne droge, ali znači on je tu kojekakve kontakte pokazivao, hteo da impresionira. Mislim, mi smo samo jedno malo skromno Odeljenje koje baš ne ulazi u te duboke, te velike priče, pa smo radili onako kako smo radili i sa ostalim građanima", naveo je Milenković.
 
"Obaveštenje" od šefa beogradskog centra BIA
 
Kako piše BIRN, iz iskaza Slobodana Milenkovića prenetog u optužnici "Jovanjica 1" izbačen je deo u kom on govori o svojim saznanjima o ulozi Mirka Škera, šefa Beogradskog centra BIA.
 
Govoreći o tome koga je sve zatekao na imanju "Jovanjica" prilikom pretresa 13. novembra 2019, Milenković je rekao da su tamo bili policajac Milan Kendija i Aleksandar Tošić, pripadnik BIA. Obojica su se docnije našla na listi okrivljenih u predmetu "Jovanjica 2", za koji zbog opstrukcije, već više od godinu i po dana ne može da započne suđenje.
 
Milenković je pred tužiocem dalje prepričao svoj razgovor sa Tošićem, koji mu je preneo jedno "obaveštenje" po nalogu svog šefa Mirka Škera.
 
"Takođe prilikom dolaska na objekat, mene je sačekao pripadnik BIA Aleksandar Tošić... čovek mi je rekao da je njega poslao šef Beogradskog centra BIA Mirko Škero, jer su oni imali profesionalnu i poslovnu saradnju sa Predragom Koluvijom i imanjem Jovanjica, gde sam ja pitao, malo mi je bilo čudno, kažem – 'Kolega, vi znate da ovde ima preko šest tona droge', ovako pet, šest tada nisam mogao tačno da znam koliko, on kao – 'Dobro, moja je dužnost samo to da vas obavestim i da vas zamolim da to sutra ne izađe u javnost'".
 
Na pitanje tužioca da li je Tošić prilikom dolaska policije na Jovanjicu preduzimao neke nezakonite radnje, Milenković je odgovorio: "Ne, moram da budem iskren, on nije rekao da mi ne postupamo ili nešto, on je čovek rekao da čovek (Koluvija, prim.aut.) ima saradnju sa BIA, da ga je poslao Mirko Škero, šef Beogradskog centra, da moli da to ne izlazi u javnost, i tako eto, to je to. Gde sam mu ja odgovorio da mi niti izbacujemo saopštenja na taj način, znači mora saglasnost tužilaštva, i onda tek dajemo Birou za medije MUP-a, i on je rekao dobro, i tako eto. S tim da je sigurno u više navrata bio na Jovanjici, mislim jedan radnik BIA da obilazi Jovanjicu u toliko navrata, gde je fabrika opojne droge!"
 
Mirko Škero nije obuhvaćen optužnicom u predmetu "Jovanjica 2", a njegovo ime se ne pominje u bilo kom kontekstu ni u jednoj od dve optužnice u tom slučaju.
 
Ceo tekst BIRN-a možete pročitati na OVOM LINKU.
  • Sasvim

    20.10.2022 17:53
    uverljivo sve zvuci
    Znaci vojska je jos na nivou drugova i drugarica, iako se modernizovala proizvodnjom i prodajom opijata! "Za nasu decu" - sve!
  • Zaključak

    20.10.2022 17:51
    @Nenad
    Yeap.
  • Tipični naprednjak

    20.10.2022 17:50
    Sram vas bilo!
    Vi hoćete da insinuirate da naš "vrh vlasti" zna za sve to!?
    Nije valjda da hoćete da kažete da su možda i umešani?
    Nemojte da ste slučajno pomislili da su Bg@H20, NS@H20, Zlatibor i sl. projekti za pranje tih para?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija