Rešenje da viseći most na Zapadnoj Moravi nije za upotrebu stiglo dva sata posle pogibije dve žene

Rešenje građevinskog inspektora po kome viseći most na Zapadnoj Moravi nije za upotrebu, stiglo je na adresu JP "Gradac" dva sata posle rušenja mosta.
Rešenje da viseći most na Zapadnoj Moravi nije za upotrebu stiglo dva sata posle pogibije dve žene
Foto: FoNet
Rešenje je stiglo 13. oktobra kada su poginule dve žene iz Zvronika, pišu "Novosti".
List navodi da je rešenje od trenutka kada je napisano, "putovalo" osam dana, iako se od inspekcije do "Gradca" peške stiže za osam minuta.
Građevinski inspektor je izlaskom na teren utvrdio da most nije bezbedan i rešenjem od 5. oktobra ove godine zabranio njegovo korišćenje i dao nalog preduzeću "Gradac" da obavi radove koji u jednom delu prevazilaze nadležnosti i kapacitete tog preduzeća, pišu Novosti
 
Posle ove tragedije, povelo se u javnosti pitanje ko upravlja visećim mostovima na Moravi, a koji su, inače, u katastrofalnom stanju. Činjenice govore da su viseći mostovi u Ovčarsko-kablarskoj klisuri izgrađeni davno i bez građevinske dozvole, sigurno pre više od 50 godina, te da kao takvi nisu upisani u katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda.
 
Otežavajuća okolnost je i da se viseći pešački mostovi nijednom rečju ne spominju u Zakonu o planiranju i izgradnji, iako ih na teritoriji Srbije ima više od 3.000, i to prema tvrdnjama JVP "Srbijavode".
 
Grad Čačak je pitanje visećih mostova na teritoriji grada prvi put pokrenuo na sastanku sa tadašnjom ministarkom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović, još 2018. godine, kada je zaključeno da je "pitanje ovakvih mostova neuređeno i da se mora rešiti celovito i na najvišem nivou, jer su isti problem imale i druge lokalne samouprave".
  • Mr.No

    21.10.2022 13:51
    Puu! Šljam...
  • Marta

    21.10.2022 13:51
    Namestaljka!
    Ovo je sve namesteno i smisljeno! Antidatirano resenje!
  • Pozajmljen komentar

    21.10.2022 13:25
    Zakon o opštem upravnom postupku poznaje i usmeno rešenje, savršeno prikadno za ovakve situacije, jednako kao i nesuspenzivno izvršenje rešenja, kada je ono već doneto u pisanom obliku. Ako je zaista utvrđeno da most nije za upotrebu, rešenje se donosi i sprovodi istog trenutka. U praksi se rešenje sprovodi odmah samo kada se ide protiv interesa građana, kada ne preti nikakva realna opasnost i tada inspekcija zna da može da odmah izvrši rešenje. Gotovo je nemoguće da nije u pitanju antidatirano rešenje, u konkretnom slučaju nužno uz pomoć nekog iz pošte, ko je u knjigama evidencije protokolisao prijem pošiljke osam dana ranije. U ozbiljnom sistemu tužilaštvo bi ovakvo ,,zakasnelо: rešenje zanemarilo, sve i da je ono autentično. U ozbiljnom sistemu tužilaštvo bi zastupalo tezu da je most trebalo da bude zatvoren istog trenutka kada je inspektor utvrdio da nije bezbedan, bez obzira na pisano rešenje i dužinu obrta pošte. Zašto? Pa zato što niko normalan i minimalno savestan ne bi dozvolio da se takav most koristi i minut duže od vremena koje je potrebno da se takav most fizički zabrani za upotrebu. Most koji nije za upotrebu je smrtna opasnost. Smrtna opasnost se ne otklanja čekajući da stigne pismo, već se otklanja koliko juče. Ipak, sve prethodno navedeno važi za ozbiljan sistem. Dakle, nikom ništa. Inspekcija radila svoj posao u skladu sa ovlašćenjima, imaju i papir za to, a čak i pečat. Eventualno kriv poštar, stariji i spor čovek, šta da se radi, više sila ili antidatirano

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija