Uhapšeno 12 osoba u Beogradu i Pančevu, osumnjičeni da su oprali bar 100 miliona

Na teritoriji Beograda i Pančeva uhapšeno je 12 pripadnika kriminalne grupe, osumnjičenih za pranje veće količine novca od poreskih krivičnih dela.
Uhapšeno 12 osoba u Beogradu i Pančevu, osumnjičeni da su oprali bar 100 miliona
Foto: Pixabay (ilustracija)
Time su oštetili budžet Republike Srbije za više od 100 miliona dinara, prenosi N1.
Koordiniranu akciju sproveli su Bezbednosnoinformativna agencija, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Poreske uprave, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.
Nakon intenzivnog rada pripadnika BIA i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapšen je B. M, koji je na čelu ove kriminalne grupe osumnjičenih za pranje novca stečenog preprodajom turskog tekstila na ilegalnom tržištu u Srbiji, kao i poreskim krivičnim delima.
 
On je stvarni vlasnik privrednog društva "Misuntex doo" Beograd, "Amfija doo" Beograd i "Flying Brigade doo" Pančevo, a formalno je zaposlen u firmi "Notre Conseil doo".
 
"Uhapšeni su i vlasnica firmi 'TD Marvel' i 'Nia Mij' iz Beograda T. M, vlasnica firme doo 'Notre Conseil' S. N, magacioner u toj firmi D. Č. i zaposlena N. N., M. R, direktor 'Boytex doo' P. A, direktor 'Misuntex doo' M. M, knjigovođa S. G, zaposleni u K.A.R. 'Consalting Beograd' A. K., zaposlena u 'Flying Brigade' Pančevo E. C. i M. V", dodaje se u saopštenju.
 
Kako se navodi, B. M. se tereti za poresku prevaru, jer je uz pomoć drugih okrivljenih sačinio poreske prijave poreza na dodatu vrednost neistinitog sadržaja koristeći neverodostojnu dokumentaciju kao osnov za njihovo sačinjavanje, simuliranjem prometa robe u veleprodaji i maloprodaji.
 
Takve prijave je, kako se sumnja, podneo Poreskoj upravi, i u njima iskazao iznos za povraćaj poreza na dodatu vrednost i poreski kredit od 86.113.126 dinara, iako je znao da na to nema pravo, jer je roba prodata na "crnom tržištu", pa je za taj iznos oštetio državni bužet.
 
Veći deo pomenutog iznosa ubačen je u legalne tokove, čime je, kako se sumnja, B. M. zajedno sa ostalim pripadnicima kriminalne grupe izvršio krivično delo pranje novca.
 
Akcija hapšenja počela je sinoć, kada su obavljeni i pretresi magacina na više lokacija u Beogradu.
 
Osumnjičeni će sutra biti privedeni na saslušanje u Posebno odeljenje Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje će zajedno sa BIA nastaviti istragu u ovom slučaju, jer se sumnja da je republički budžet oštećen u mnogo višem iznosu od oko 400 miliona dinara.
 
"Takođe, napominjemo da su istražujući ovaj slučaj, nadležni organi otkrili i druga povezana pravna lica koja vrše istovrsna krivična dela na teritoriji Republike Srbije, zbog čega će biti nastavljen dalji koordinirani rad na procesuiranju svih odgovornih lica", ističe se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva.
  • Vladika

    21.10.2022 13:42
    BIA
    Od kad se BIA bavi turskim tekstilom ?
  • Vlada

    21.10.2022 13:25
    Pranje
    To je jedva 1mio € a u Srb se godišnje opere preko 4 MILIJARDE €.Pretres treba početi od političara,funkcionera,pevaljki do investitora.Sve lepo pohapsiti i puniti naš budžet.
    Nije teško

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.