Ekološki aktivisti optužuju fabriku Zorka Eliksir da otpadom ugrožava zdravlje, uprava to demantuje

Ekološki aktivisti u Šapcu optužili ovih dana kompaniju "Zorka Eliksir" da će skladištenjem opasnog i neopasnog otpada u krugu fabrike ugroziti zdravlje građana.
Ekološki aktivisti optužuju fabriku Zorka Eliksir da otpadom ugrožava zdravlje, uprava to demantuje
Foto: Pixabay
Iz te fabrike su poručili da građani nemaju razloga za zabrinutost i da bi ih uverili, otvorili su, kako kažu, kapije i građanima da se i sami uvere u to.
Evropska zelena partija iz Šapca optužila je "Eliksir" da im cilj nije "ekološka istina", već da u javnost ode utisak da "nevini dobroćudni korporativni džin mari za mišljenje običnog grđanina", nakon što su čitav proces "skrivali od javnosti".
Pojedini aktivisti optužili su tu fabriku da će im kroz grad prolaziti "konvoji od 50 kamiona dnevno s otrovom".
 
"Eliksir" je potom u ponedeljak organizovao javnu debatu na koju je pozvao i ekološke aktiviste i građane i omogućio im i obilazak skladišta u kojima se nalazi opasni i neopasni otpad, kako bi se na licu mesta uverili da je otpad bezbedno odložen.
 
Predstavnici kompanije uvažili su i predlog aktivista da im se omogući nezavisni monitoring potencijalnog zagađenja, koji bi udruženja vršila nenajavljeno, za to posebno opremljenim dronovima.
 
Pojedini građani su na javnoj debati, koja je povremeno bila obeležena žučnim polemikama, konstatovali da se postupak "Eliksira" da otvori kapije građanima i aktivistima ipak umnogome razlikuje od veoma loše prakse koja je viđena kada su u pitanju slučajevi kompanija Linglong u Zrenjaninu, Ziđin u Boru i Rio Tinta kod Loznice.
 
Istovremeno, u ponedeljak je Evropska zelena partija, u vreme kada je bila zakazana tribina, organizovala svoj performans ispred kapije fabrike i optužila "Eliksir" da pokušava da "opere već prljavi obraz".
 
Građani su na tribini izrazili zabrinutost i zbog mogućih akcidenata, tim pre jer se skladište nalazi u blizini reke Save. Pojedini su tražili da se ta fabrika izmesti iz grada, u kojem je od 1939. godine.
 
Predstavnici "Zorka Eliksira" su demantovali većinu iznetih tvrdnji i sumnji i naveli da poseduju sve potrebne dozvole. Oni su demantovali da će se skladištiti medicinski, radioaktivni i infektivni otpad, kao i otpad koji ima nisku tačku paljenja, jer za to nemaju dozvolu, a demantovali su i da će uvoziti otpad iz EU, jer je to zakonom zabranjeno.
 
I predstavnici kompanije i aktivisti, i građani usaglasili su se da su divlje i velike gradske nesanitarne deponije, kao i nestručno upravljanje otpadom ipak "stvarna i prisutna opasnost i pogubnija mogućnost i po okruženje i po zdravlje".
 
Jedan od direktora "Zorka Eliksira" Igor Radoš rekao je da je tretman opasnog i neopasnog otpada deo cirkularne ekonomije, u kojoj se reciklira sve što se može, a baca samo ono što mora, a i to se spaljuje i od toga proizvodi, na primer, električna energija.
 
Naveo je da se u Srbiji godišnje generiše 60.000 tona opasnog otpada.
 
"Ovo je jedini odgovoran način upravljanja otpadom i urađen je uz propise i po praksi svih evropskih zemlja. Rizik za bezbednost i zdravlje ljudi i životnu sredinu je neuporedivo i višestruko veći u slučaju nepropisnog odlaganja otpada, i industrijskog i komunalnog", rekao je Radoš.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija