U Beogradu 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine

Umesto BSŽ vakcine, 600 beba od 16. septembra do 19. oktobra ove godine u GAK "Narodni front" u Beogradu primilo je fiziološki rastvor.
U Beogradu 600 beba dobilo fiziološki rastvor umesto BSŽ vakcine
Foto: 021.rs
To je saopštila novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić. 
Ministarka je održala vanrednu konferenciju za navinare na kojoj je saopštila da je 600 beba u GAK "Narodni front" u Beogradu umesto zaštitne vakcine protiv tuberkuloze primilo razvor kojim se rastvara aktivna supstanca, tačnije, fiziološki rastvor.
"U tom fiziološkom rastvoru nije bilo ni aktivne supstance, niti bilo kakvih drugih dodatnih materija koje bi eventualno mogle da budu razlog pojave alergije ili slično", rekla je Grujičić.
 
Poručuje da deca nisu ugrožena, kao i da će vakcinu primiti u narednom periodu.
 
"Potpuno su deca bezbedna, znate da se BSŽ vakcina daje do 12 meseca života tako da mi nismo zakasnili sa vakcinacijom te dece", dodala je Grujičić.
 
Deca iz Beograda vakcinu će primiti u GAK "Narodni front", a bebe iz unutrašnjosti u matičnim zdravstvenim ustanovama. 
 
Ističe da je grešku napravila tehničarka u apoteci, kao i da je direktor GAK "Narodni front" ponudio ostavku, ali da ona nije prihvaćena.
 
"Ono što želim da istaknem to je da su kolege, kada su shvatile da se desio propust na nivou, nažalost, ljudske greške i na nivou jedne osobe, preduzele sve mere da se pre svega pozove inspekcija, koja je ustanovila da su sve državne institucije uradile onako kako treba, da je ALIMS bugarskoj vakcini izdala dozvolu, da je to vakcina koja se od 1991. koristi svuda u svetu, da je 'Torlak' proverio kvalitet te vakcine, da tu nije bilo nikakvih problema i da je na vreme svim ustanovama poslao uputstvo kako se ta vakcina koristi", objasnila je Grujičić.
 
Ukazala je da je zabuna nastala jer se kod "Torlakove" BSŽ vakcine u jednoj kutiji pakuju i rastvori aktivna supstanca.
 
"Kada je upitanju bugarska vakcina, u jednoj je rastvor, u drugoj aktivna supstanca i zapravo je došlo do greške da je jedna tehničarka u apoteci mislila da se već radi o rastvorenoj vakcini i takvo obaveštenje dala sestrama. Kada je greška utvrđena, napravljen je spisak sve dece koja su u tom periodu rođena, porođena na GAK 'Narodni front', napravljen je spisak roditelja, 'Batut' je na sebe preuzeo da obavesti roditelje i domove zdravlja u unutrašnjosti, i u narednim mesecima ta deca će dobiti neophodnu vakcinu, bez ikakvih problema. Što se tiče dece iz Beograda određena su tri lekara iz 'Narodnog fronta', obezbeđen je prostor gde će roditelji doći, broj telefona, da se roditelji jave kada će doći", navela je Grujičić.
 
"Ono što želim da obavestim javnost – jeste napravljen propust, ali nije nijednog trenutka život deteta bio ugrožen, nijednog", naglasila je Grujičić.  
 
U međuvremenu se oglasila i uprava klinike sa kratkim saopštenjem na svom sajtu, bez izvinjenja roditeljima.
 
  • DRMRFR

    28.10.2022 14:18
    Kriva je prethodna vlast, ups, ko je prethodna vlast? Pa Zlatibor!
  • Andrija Šrek

    28.10.2022 11:06
    @dijasporac
    Mislim da robija nije opcija, iz razloga što davanje fiziološkog rastvora NE ŠKODI zdravlju, tako da ostaje samo otkaz i zabrana bavljenja profesijom.
    Iz istog razloga i mislim da se radilo o "dobronamernoj" antivakserki - da ne naškodi, ali i da ne da vakcinu.
  • Mora

    28.10.2022 10:04
    Eh, moja Danice, tek ćete vi videti, šta vam radi i kako "slučajno greši i slučajno ne radi" medicinsko osoblje, koje ćete pre naci u privatnim ambulanta ma po tajnim stanovima nego tamo gde primaju platu... Samo polako! A tek, od kada ih Vučić hvali na sva usta, umislili da su bogovi pa pobesneli skroz. Prodaji malo ulicama, pa pitaj ljude, ali bez kamera...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija