Vlada prihvatila Vučićevu inicijativu za pooštravanje kazni za silovanje

Vlada Srbije je podržala inicijativu predsednika Aleksandra Vučića za pooštravanje kaznene politike za silovanje i nasilje u porodici.
Vlada prihvatila Vučićevu inicijativu za pooštravanje kazni za silovanje
Foto: Pixabay
U inicijativi je za krivično delo silovanja predložena kazna od pet do dvadeset godina zatvora, s mogućnošću izricanja i doživotne kazna zatvora, kao i pooštravanje kaznene politike za krivično delo nasilje u porodici, saopštila je Vlada.

Navodi se da će, u skladu s tom inicijativom, Ministarstvo pravde raditi na izmenama Krivičnog zakonika. Za to će biti obrazovana radna grupa predstavnika svih nadležnih državnih organa i stručne javnosti, a uslediće javna rasprava u kojoj će biti omogućeno učešće javnosti, stručnih institucija i pojedinaca.

Vlada ukazuje da pooštravanjem kaznene politike "država šalje jasnu poruku žrtvama nasilja, a pre svega ženama, da će najoštrije reagovati i sprovoditi oštru kaznenu politiku u suzbijanju ovih krivičnih dela".
 
Takođe je saopšteno da bi pooštravanje kaznene politike značajno ohrabrilo žrtve da ne trpe nasilje i da počinioce prijave bez straha, "uverene da će država biti tu za njih da ih zaštiti".
 
Vlada ukazuje da bi pooštravanje kaznene politike nesumnjivo i preventivno uticalo na potencijalne počinioce krivičnih dela silovanja i nasilja u porodici.
  • Zakonodavstvo

    01.11.2022 08:57
    U@ Ne znam kakvu diplomu vi imate, ali nigde pa ni u Srbiji advokati i sudije ne kreiraju zakone jer nisu deo zakonodavne vlasti. Ovo je jedan od razloga zašto ste trebali završiti makar srednji nivo obrazovanja - manje biste lupetali na internetu.
  • U

    01.11.2022 07:05
    prevodu , pravnici, advokati, sudije šta ce vama diplome zaslužene ili kupljene svejedno? Zna se ko je zakon u srbiji, a vi ste samo obične marionete sa margine, koje pro forme idu na tkzv posao da bi imali na osnovu čega da dobijate plate.
  • Typisch neusatzisch

    31.10.2022 23:21
    "Sada neću ni onako kako hoću."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.