I novi ministar odbrane za vojni rok, ali i za starije: Jel' treba da budemo beskičmenjaci i kilavi?

I novi ministar odbrane Miloš Vučević zalaže se da svi punoletni muškarci imaju vojnu obuku, kako kaže, tri nedelje ili tri meseca.
I novi ministar odbrane za vojni rok, ali i za starije: Jel' treba da budemo beskičmenjaci i kilavi?
Foto: 021.rs
On je najavio i mogućnost da stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku "zaduže pušku".
Analitičari ocenjuju da je vraćanje obaveznog vojnog roka neophodno kako bi se adekvatno dopunila pasivna vojna rezerva, piše Blic.
Prethodni ministar odbrane Nebojša Stefanović je krajem 2020. godine pokrenuo javnu raspravu o tome, a na tragu misli da je obavezni vojni rok neophodan je i novi ministar odbrane i potpresednik vlade Miloš Vučević.
 
"Čeka nas stručna rasprava oko vraćanja vojnog roka. Ja sam kao otac dvoje sinova za vraćanje vojnog roka. Da li će se vojni rok služiti tri nedelje ili tri meseca, videćemo", rekao je Vučević za Blic.
 
Kako je naglasio, pozitivan stav prema uvođenju vojnog roka zasniva na objektivnoj analizi i činjenicama.
 
Vučević objašnjava da vraćanje vojnog roka ima za cilj da se "naredne generacije obuče za postupanje u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili bezbedni".
 
"Nemir nam je kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako da odreagujumo. Kada govorimo o vraćanju vojnog roka, ne pričamo o ratovanju, već da vojska bude na usluzi građanima kad je to u najtežim momentama najpotrebnije", objasnio je Vučević.
 
Smatra da imamo vojno "nesposobne generacije" koje ne znaju da postupe kako treba u kriznim momentima.
 
"Imamo ljude koji ne znaju kako da navuku uniforme. Imamo nesposobne generacije koje ne znaju šta da urade u kritičnim situacijama", naglasio je Vučević, dodajući da "kada su poplave, požari, zemljotresi, smetovi...svi gledamo u nebo ili u vojsku".
 
"A mi sad pravimo 10-12 generacija koje ne znaju ništa. Ne znaju da obuku uniformu. I još se ponosimo time. Valjda treba da budemo beskičmenjaci i kilavi, i onda ćemo biti idealna nacija?! Ne mislim da je duh demokratije da imamo nesposobne generacije, nesposobne da odgovore na te izazove", zaključio je Vučević.
Novi ministar odbrane smatra da bi vojnu obuku morale da prođu i starije generacije iznad 30 godina koje nisu služile vojsku. 
 
"Za njih je onaj kraći period obuke od tri nedelje", rekao je Vučević.
 
I načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da on "lično smatra, a to je i stav generalštaba, da je u uslovima vojne neutralnosti obaveza služenja vojnog roka sa oružjem dugoročno rešenje koje će zadovoljiti potrebe mirnodopske i ratne vojske".
 
Državni zvaničnici su izneli procenu da bi cena ponovnog uvođenja vojnog roka bila između 90 i 130 miliona evra u zavisnosti od dužine trajanja obuke.

Komentari 244

  • Pavle

    05.02.2023 20:57
    pppredrag2@gmail.com
    Oće Novak Djoković odslužiti vojni rok, budući da njega svi napominju kao najvećeg Srbina, pa ako je najveći Srbin neka odsluži dug otadžbini kao svi mi...
  • 1997 Smed Palanka

    16.11.2022 01:58
    Smradovi
    Kakav vojni rok, ne pada mi na pamet da idem u vojsku, gledam kako da pobegnem iz ove drzave i iz bede u koju ste nas ugurali Sns smrdljivci, Glasam da se u vojsku ne ide i necu. to je moje pravo a ovo je demokratska zemlja a ne diktatorska jel tako? marš bagro
  • Sale

    15.11.2022 17:40
    Jadni sns botovi
    Listam ove komentare gledam lajkove i dis lajkove i koliko jadnika ovde ima cast izuzecima cim neko spomene nesto protiv vojske protiv rezevnog sastava protiv pozivanja i maltretiranja ljudi protiv diktature sns olosa protiv prisiljavanja da uzme pusku i uniformu odmah 100 dislajka pa dobro indijanci idite vi u vojsku dobrovoljno prijavite se za rezevni sastav dobrovoljno da nas normalne ostave na miru....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.