Hil od Vučića zahtevao da Srbija ne učestvuje u ugrožavanju mira

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u, kako je saopšteno iz Predsedništva, dugom i sadržajnom telefonskom razgovoru, objasnio poziciju Srbije ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Кristoferu Hilu.

Predsednik Vučić je rekao da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog javnog prava i svih potpisanih sporazuma, ali da su Srbi sa severa Кosova i Metohije užasnuti smenom direktora Regionalne direkcije policije za region Sever Nenada Đurića i svim pitanjima u vezi sa registarskim tablicama i šokirani po stoti put ponovljenim izjavama da za njih međunarodno pravo, Briselski sporazum i Zajednica srpskih opština ne postoje, saopšteno je iz Predsedništva, prenosi N1.

Ambasador Hil je, kako se dodaje, zahtevao od predsednika Vučića da se Srbija ponaša odgovorno, ozbiljno i da ni na koji način ne učestvuje u ugrožavanju regionalnog mira i stabilnosti.
Podsetimo, neopozive ostavke na svoje funkcije danas su podneli gradonačelnici četiri većinski srpske opštine na severu Kosova, odbornici, poslanici u Skupštini Kosova, sudije, tužioci, administrativno osoblje u tužilaštvu i sudstvu, kao i pripadnici Kosovske policije regiona sever, koji su svoje uniforme skinuli pred kamerama na konferenciji za medije Srpske liste.
 
Predsednik Vučić jutros je prisustvovao vanrednoj sednici Vlade Srbije na kojoj razmatrana situacija na Kosovu, a posle sednice imao je odvojene sastanke sa ambasadorkom NR Kine u Srbiji Čen Bo i ambasadorom Ruske Federeacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.
 
Predsednik se danas sastao i sa patrijarhom Porfirijem i Sinodom Srpske pravoslavne crkve.
 
Vučić se u petak uveče sastao sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, a sastanku se pridružio i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Sastanak je, kako navodi RTS, trajao skoro pet sati.
  • Дарио

    06.11.2022 08:59
    Американци су једино највеће зло овог света. Док смо ми на Српском двору јели златним виљушкама боц! боц! они су панично бежали од диносауруса!
  • Mirko

    06.11.2022 00:44
    Zvao Vucic ambasadora da se na vreme izvini.
    U stilu "Nisam ja, majke mi.".

    Ovo sto su dali ostavke ,nista drugo i ne mogu. Veci je problem sto ugrozavaju srpski zivalj tamo. Za to treba pred sudom da odgovaraju.
  • Лиманац

    05.11.2022 23:37
    Хил се ништа не пита! Ако Србија жели да угрожава мир, онда ће га угрожавати! Доле Америка!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija