Razgovori za frekvenciju: Skromnost vam nije srednje ime i da li je to Kurir koji više ne psuje?

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Olivera Zekić otvorila je javne razgovore sa predstavnicima četiri televizije koje su konkurisale za dozvolu za petu nacionalnu frekvenciju.
Razgovori za frekvenciju: Skromnost vam nije srednje ime i da li je to Kurir koji više ne psuje?
Foto: FoNet (Milica Vučković)

Za petu frekvenciju sa nacionalnom pokrivenošću konkurisale su četiri televizije – BK Telekom, Kopernikus, Nova S i Adria Media Grupa, rekla je Zekić.

Na predlog članice Saveta REM Judite Popović medijima je dozvoljeno snimanje razgovora sa predstavnicima televizija.
Direktor, glavni i odgovorni urednik televizije Nova S Predrag Pavlović izjavio je da ta televizija očekuje da dobije frekvenciju, jer je zaslužuje, ukazujući da su skoro većinu projekata koje su predstavili elaboratom u julu realizovali.
 
Naveo je da formati koji bi se "dizali" idu ka zabavnom programu, navodeći da se produkcija Granda radi na toj televiziji, a "prodaje se" Pinku i Prvoj. Ceo svoj program radimo "in haus", rekao je.
 
Predsednica Saveta REM Olivera Zekić konstatovala je da im "skromnost nije srednje ime".
 
Članica Saveta REM Judita Popović je upitala da li će televizija Nova S, ukoliko dobije frekvenciju, doprineti medijskom pluralizmu.
 
Ana Martinoli, eksterni konsultant za izradu programskog elaborata, rekla je da su se u svom elaboratu trudili da unaprede ili otklone nedostatke koji postoje na medijskom tržištu koje je Savet REM konstatovao, odnosno Služba za nadzor.
 
"Nova S već u ovom trenutku nudi programe koji na mnogo načina doprinosi programskoj različitosti i zastupanju različitih mišljenja“, rekla je Martinoli. Istakla je da kada se govori o pluralizmu uglavnom se misli na politički pluralizam, ali ovde se radi o kulturnom, etničkom pluralizmu, supkulturnih grupa i bogatstvu društva kako je u državi Srbiji.
 
Član Saveta REM Božidar Zečević upitao je predstavnike televizije da li će nastaviti da koriste rodno osetljivi jezik, na šta je odgovoreno da će se televizija usaglašavati sa zakonima Srbije.
 
Srđan Ćirović, ispred Junajted medija, rekao je da će se u sistematizaciji radnih mesta uvesti pozicija lektora i vodiće se računa o upotebi jezika kako bi program biti bolji.
 
"Mi konkurišemo kao pravno lice televizija Nova S doo, koje je registrovano u Srbiji“, rekao je Ćirović, koje će nastaviti programski kontinuitet sa televizijom.
 
Ćirović je rekao da prema merenju SBB, šer (gledanost) Nove S parira javnom servisu i nekim komeracijalnim televizijama, pa bi prihodi od reklama u slučaju dobijanje nacionalne frekvencije bili dovoljni da televizija posluje finansijski samoodrživo.
 
Advokat Miloš Stojković rekao je da se Medijskom strategija i Zakon o elektronskim medijima polako uvodi rodno osetljiv jezik.
 
Svaki put kada bi se Popović javila da postavi pitanje, Zekić bi uskočila: "Evo, Judita mora da vas brani".
 
"A, onda je Bogoljub (Karić) ušao u politiku…"
 
Ovlašćeni predstavnik BK Telekoma Tihomir Simić u okviru razgovora predstavio je koncept BK televizije i istakao da će se ona "oslanjati na školu nekadašnje televizije i visoke standarde koje je ona negovala".
 
"Nećemo biti u trci za rejtinzima rijaliti programima. Na tržištu je ostalo upražnjeno mesto koje je nekad zauzimala BK televizija kao simbol dobre televizije", rekao je Simić.
 
On je dodao da televizija trenutno ne emituje program, a u slučaju dobijanja frekvencije, program bi se emitovao 24 sata 365 dana.
 
"Naš motiv je da ne dozvolimo da nešto što je bilo dobro, a silovito prekinuto bude zagašeno", rekao je Simić, na šta je predsednica Saveta REM Olivera Zekić odgovorila: "A, onda je Bogoljub (Karić) ušao u politiku".
 
"Mi očekujemo da nepravda bude ispravljena", rekao je Simić.
 
Program bi se emitovao na srpskom jeziku, dok bi određeni sadržaji bili emitovani na jezicima nacionalnih manjina, rekli su predstavnici te televizije i naveli da bi u slučaju dobijanja frekvencije zaposlili 140 radnika, početna investicija bi iznosila 1,9 miliona evra, a isplatila bi se u roku od dve godine.
 
Članica Saveta REM Aleksandra Janković upitala je na koji način će biti zastupljen verski program na BK televiziji, na šta je Simić odgovorio da neće biti veronauke ili priče o dogmi, već da će u okruženju koje je multinacionalno, prikazati kako različite konfesije vide odgovore na aktuelne teme.
 
Zekić je tražila informacije o dečjem programu, na šta je rečeno da postoji nekoliko emisija.
 
Upitani o korišćenju rodno osetljvog jezika na televiziji, Simić je rekao da je BK televizija prepoznatljiva po lepoti jezika, čistoći informacije i da to treba da ostane nivo performansi kako treba raditi.
 
Kopernikus, B92 i Prva - braća blizanci i "krvna veza"
 
Ovlašćeni predstavnik Kopernikus televizije Vladan Mitić istakao je da je njihova prednost što nisu televizija iz Beograda, dok su članovi Saveta RRA izneli sumnje da se, pored dve nacionalne frekvencije, traži i treća dozvola za nacionalnu pokrivenost.
 
"Mi smo televizija sa sedištem u Nišu, 20 godina se emituje televizijski program, imamo nekoliko regionalnih dozvola za emitovanje programa", rekao je Mitić i istakao da bi ljudi iz regiona drugačije posmatrali svoje priče na nacionalnoj frekvenciji.
 
Olivera Zekić upitala je Mitića šta je on na TV Prva i B92, jer je isto ime kompanije, na šta je on odgovorio da "nije ništa" i da se radi o braći blizancima koji su vlasnici dve firme.
 
"Kako mislite da dobijete treću dozvolu pored dve već postojeće, to sam htela da vas pitam", rekla je Zekić.
 
"Jedina veza između dve grupacije je krvna, nema objedinjenog vlasništva", rekao je advokat Slobodan Kremenjak, na konstataciju Zekić da je imala utisak da se "hoće hleba preko pogače".
 
Članica Saveta REM Judita Popović ocenila je da je nedovoljno podataka koji bi mogli da razuvere REM da se ne radi o zavisnosti kompanija, odnosno poveznosti televizija koje su već dobile nacionalnu frekvenciju.
 
Kremenjak je rekao da je dostavljena sva dokumentacija i dokazi da televizije Prva i B92 nisu povezane sa Kopernikus TV, napominjući da je članovima Saveta REM možda nejasno kako dva brata mogu da se bave istim biznisom, ali jasno je da nema objedinosti kompanija.
 
Popović je naglasila da je monopol ako bi u jednoj porodici bile tri od pet nacionalnih frekvencija, bez obzira što se može govoriti o pravnoj podeljenosti kompanija, odnosno traži se pouzdan dokaza da jedna osoba neće kontrolisati i treću televiziju.
 
Zekić je dodala da Savet REM nije istražni organ, ali da žele da raščiste situaciju.
 
Kremenjak je rekao da niko ne traži privilegiju bez odgovornosti, navodeći da su i Adidas i Pumu vodila dva rođena brata.
 
"Ne postoji nikakva porodična skupština Milovanovića koja donosi odluke", dodao je.
 
"Da li je to Kurir koji više ne psuje" i "zašto ste tužili Savet REM-a"
 
Vlasnik i direktor Adria Media Grupe Igor Žeželj izjavio je da je u integraciji televizije i digitala ta grupa dominantan lider na tržištu interneta, čime se potvrđuje da su integrisani mediji budućnost.
 
Žeželj je predstavio rezultate televizije na platformama Telekoma i Oriona, navodeći da su svakog dana u prvih 10 kanala.
 
"Ako ne dobijemo frekvenciju", rekao je on, "očekujemo rast od 15 odsto prema projekcijama naredne godine, dok bi sa frekvencijom taj rast bio veći".
 
"Da li je to Kurir koji više ne psuje", upitala je predsednica Saveta REM Olivera Zekić, aludirajući na sukob koji je Žeželj imao sa članicom Saveta Juditom Popović u julu.
 
"Prepoznati smo kao kanal koji sam radi produkciju i proizvodnju svojih sadržaja", rekao je Žeželj i naveo da podržava razvoj nezavisnih produkcija.
 
"Ponosni smo na promenu percepcije o samom Kuriru. To je bio težak proces, ali isplativ za nas i to su prepoznali klijenti, čitaoci", rekao je Žeželj.
 
Članica Saveta REM Aleksandra Janković interesovala se za verski program u TV Kuriru, na šta je Žeželj rekao da su u toku razgovori sa Srpskom pravoslavnom crkvom da se u nedeljnom terminu napravi saradnja.
 
Zekić je upitala zašto su tužili Savet REM i pojedine članove, a Žeželj je rekao da su tužili REM jer "nisu odgovarali na njihove zahteve o kanalima N1 i Nova S u periodu kada su bili registrovani kao strani kanali iz Luksembrga".
 
"Pojedine članove REM smo tužili jer je na prošlom sastanku učinjena neistina i sa ovog mesta je izašlo nešto što se nije dogodilo", rekao je Žeželj.
  • Neli

    08.11.2022 08:40
    Tamni vilajet ponovo
    Tako su i '90 tih na vestima lazi i velicanje u zivotu pakao, sad se tehnika ubedjivanja rasirila svuda. Ne znam ko pristojan to moze da gleda. REM odavno je samo šarada
  • Milos

    08.11.2022 08:37
    @Rkekoke
    A ti botino da tražiš extra sendvič!
  • miki

    08.11.2022 08:26
    zemlja krkana
    A paz' ovog Vukašinovića, od jutjub-antiglobaliste do nameštenog činovnika u državnim jaslama, prelepo.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.