Bivši ukrajinski obaveštajac negirao krivicu, tvrdi da je žrtva progona

Ročište povodom zahteva za izručenje ukrajinskog obaveštajca Andreja Naumova koji se u pritvoru u Srbiji nalazi od juna ove godine, održano je u Višem sudu u Nišu.
Bivši ukrajinski obaveštajac negirao krivicu, tvrdi da je žrtva progona
Foto: 021.rs (arhiva)

Branilac ukrajinskog državljanina, advokat Milan Petrović rekao je po završetku ročišta da se Naumov detaljno izjasnio u vezi zamolnice koja je stigla iz Ukrajine i negirao navode u tom dokumentu.

Odbrana osumnjičenog, dodao je Petrović, na ročištu je uglavnom insistirala na političkom progonu.
 
"Smatramo da je politički progon evidentan i da će biti izložen tome s obzirom da je i u samoj zamolnici, u jednom njenom delu navedeno da se protiv njega vodi postupak za veleizdaju iz člana 111. Krivičnog zakonika Ukrajine", istakao je Petrović.
On je naglasio da optužba za veleizdaju i po zakonu koji važi u Srbiji i po međunarodnoj pravnoj pomoći isključuje izručenje.
 
"S obzirom da se ovde radi o vanugovornoj ekstradiciji, odnosno da mi nemamo biletaralni ugovor sa Ukrajinom onda se postupa po Evropskoj konvenciji koja takodje isključuje izručenje za političko delo i dela vojnog karaktera“, rekao je Petrović.
 
Dalje postupanje Višeg suda zavisi od toga šta će odlučiti Vanpretresno veće, a pravosnažna odluka biće dostavljena Ministarstvu pravde.
 
Ministar pravde donosi rešenje kojim dozvoljava izručenje, ne dozvoljava izručenje ili odlaže izvršenje rešenja o dozvoljavanju izručenja uz mogućnost i privremenog izručenja.
 
Na prvom ročištu u Višem sudu u Nišu pročitan je zahtev za izručenje Naumova u kome je navedeno sedam različitih krivičnih dela, uglavnom ekonomskih.
 
Ranije je u Ukrajini objavljeno da je Naumov osumnjičen da je Rusima prodao državne tajne i da je osumnjičen za veleizdaju.
 
Naumov je nekada radio u državnom tužilaštvu Ukrajine i službi bezbednosti, a rukovodio je Državnom agencijom za Černobilj.
 
Iz Ukrajine je otišao pred samu invaziju, 23. decembra, a u junu je uhapšen na graničnom prelazu Preševo. Prilikom pretresa na granici, u automobilu u kojem je Naumov bio suvozač, otkriveno je 650.000 evra, 125.000 dolara i dva smaragda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.