Đukić: Srbija je talac Rusije, prethodna vlast napravila katastrofalnu grešku prodajom NIS-a

Diplomata Srećko Đukić ocenio je da je Srbija danas zavisnija od Moskve nego što je Jugoslavija bila od Sovjetskog Saveza do 1948. i da ne može da povuče nijedan potez bez saglasnosti Moskve.
On je za Demostat ocenio da "nijedan potez na unutrašnjem ili spoljašnjem planu nije suvereni izbor Srbije" već, kako je dodao, izbor posmatran kroz prizmu Moskve.
Đukić, koji je član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, naveo je da je suština zavisnosti Srbije od Rusije ideološko-politička i lična i da se nadograđuje finansijskom, gasnom i energetskom zavisnošću.
"Srbija je, posebno poslednjih desetak godina, sve svoje karte u energetskom smislu ostavila u rukama Moskve i sada smo najzavisnija zemlja od ruskog gasa", rekao je Đukić.
 
Prema njegovim rečima, Rusija Srbiji u svakom trenutku može da obustavi dotok gasa.
 
"Mogu u svakom trenutku da nam zavrnu slavine, što su oni pokazali i pokazuju od 2004. od kada su svake treće godine zavrtali nekome gas u Evropi, pokazali su da im to nije strano", rekao je Đukić.
 
Na konstataciju da je zavisnost postojala i pre dolaska naprednjaka na vlast, rekao je da je to tačno, ali da je Evropa od 2010. počela da traži alternative ruskom gasu, dok je, kako je kazao, Srbija ostala "gluva na to".
 
Dodao je i da se Srbija nije priključila Južnom gasnom koridoru, koji ide od Azerbejdžana u Evropu.
 
Istakao je da je prethodna vlast napravila katastrofalnu grešku i prodala NIS i unutrašnje rezerve gasa i nafte Rusima, što je, kako je ocenio, urađeno da bi se "kupila" podrška Rusije u Savetu bezbednosti UN.
 
Naveo je da Srbija više nema savezništvo sa Rusijom, "već je talac ruske politike", i ukazao da "nije (u tome) jedina u Evropi". Ocenio je da je (ruski predsednik Vladimir ) Putin "nenadmašan u emitovanju mitova i ucena Evrope gasom, naftom, oružjem".
 
Đukić je ukazao da "međutim, ta iluzija pada", te da su se, kako je naveo, "mitovi razbili".
 
"Daleko od toga da je Rusija druga vojna sila u svetu, što se ovim ratom (u Ukrajini) potvrdilo, daleko da je u energetskom ratu sa Evropom izašla kao pobednik, ona je do nogu potučena jer je izgubila energetsko tržište u Evropi", rekao je on.
 
Ukazao je i na posledice sankcija po Rusiju.
 
"Gas nema gde da prodaje, naftu još može, ali sankcije stupaju na snagu u decembru za sirovu naftu, a za prerađevine krajem februara. Tako Rusija ne gubi samo tržište energenata, nego i najbogatije tržište", rekao je Đukić.
 
Naveo je da je suština srpske spoljne politike sedenje na dve ili tri stolice i da Beograd uopšte nije predan evropskim integracijama, jer, kako je ocenio, da jeste, već bi Srbija bili u EU ili pred njenim vratima.
 
Na konstataciju da je Vučić 2018. poručio "nikad više 1948", Đukić je odgovorio da je to "radikalska i neoradikalska politika utkana u rusku politiku". Naveo je i "da je prvi predsednik SNS Tomislav Nikolić govorio da više voli Rusiju od Srbije".
 
Đukić je ocenio i da "takozvana neutralnost" koju je prvi pominjao Vojislav Koštunica nije održiva ni zamisliva a, kako je kazao, ni utemeljena u teoriji, kao ni u praksi. Kazao je da neka zemlja koja želi da bude neutralna mora tu neutralnost da verifikuje međunarodno, najbolje u UN, što je, kako je dodao, poslednja uradila Turkmenija.
 
"Mi nemamo međunarodno verifikovanu neutralnost, mi nemamo čak nigde ni notifikovanu neutralnost, mi samo govorimo o njoj", rekao je Đukić.
  • Vule

    10.11.2022 14:14
    A da ovaj objasni, kako bi to bilo bolje da je omv kupio nis, ko sto je trebalo?
    Samo bi zatvorio rafinerije, a gorivo bi se uvozilo iz rumunije. A tadasnja ministarka je ionako zagovarala da se likvidira domaca proizvodnja nafte i gasa kao skupa.
  • pismen

    10.11.2022 13:50
    zamena teza
    "Naveo je da je suština srpske spoljne politike sedenje na dve ili tri stolice i da Beograd uopšte nije predan evropskim integracijama, jer, kako je ocenio, da jeste, već bi Srbija bili u EU ili pred njenim vratima." = "ako nisi sa mnom, protiv mene si" i ocigledno je na cijoj je strani gospodin... jasno je na cijoj bi strani bio i marta 1941! Inace mi i jesmo pred vratima EU, samo ne znam sta imamo od toga.
  • Aa

    10.11.2022 12:37
    Bb
    Da NIS nije prodat Rusima prošli bi kao i sa EPSom danas, dakle katastrofalno, bilo mi desetine hiljada uhleba i stranačkih botova. Da smo zavisni od njih, jesmo, ali svako je od nekoga zavisan u energetici. Treba nam još jedan krak od drugog dobavljača, verovatno Azerbejdžan. Kao da Ameri ili Azeri ne bi prekinuli dotog običnog i tečnog gasa kada bi im nečija politika ne bi odgovarala. Plus treba biti realan i reći da NIS posluje jako dobro i da su Rusi platili dok od milijardu i po evra kad su ga kupili. Ili Đukić želi da kupujemo TNG od Amerikanac po 14 puta većoj ceni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.