Tetkice i domari: Novac za sudske troškove nemamo, samo goli život ako nam je i on ostao

Tetkice i domari poručili su danas ispred zgrade Predsedništva da para da plate sudske troškove nemaju, "samo goli život ako nam je i on ostao".
Tetkice i domari: Novac za sudske troškove nemamo, samo goli život ako nam je i on ostao
Foto: FoNet (Milica Vučković)
Zaposleni u javnom sektoru sa minimalnim zaradama, pre svega tetkice i domari, njih oko dve stotine, protest su započeli na Trgu Slavija, zaustavivši na neko vreme saobraćaj, a zatim se uputili pred zgradu Predsedništva.
Oni su prostestovali u nameri da im se oproste troškovi za suđenja u kojima su podneli tužbe kako bi dobili naknadu za topli obrok i regres za godišni odmor.
Međutim, kako su naglasili, posle podnošenja tužbi Vrhovni kasacioni sud je promenio svoje probitno mišljenje, po kojem na to imaju pravo, i zauzeo suprotni stav, tako da su njihove tužbe postale neosnovane a oni u obavezi da plate troškove, čiji iznos prevazilazi njihove skromne zarade po dva, tri puta.
 
Advokat Ivan Ječmenica, njihov zastupnik, najavio je da će u ponedeljak predati "urgenciju" za predsednika države Aleksandra Vučića da što pre odgovori na pismo koje mu je upućeno pre mesec dana sa potpisima 1.000 tetkica i  domara, sa zahtevom da im se oproste sudski toškovi, na koje odgovor nisu dobili.
 
"Tažimo da prestane odmazda nad tetkicama i domarima", poručio je Ječmenica, navodeći da će se ogranizovati masovni protest ako se ne dobije pozitivan odgovor.
 
On je naveo da su ljudi koji protestuju tražili "samo pravo da jedu u toku rada i pravo na neki mizeran trošak tokom godišnjeg odmora, a dobili su da plaćaju parnične troškove".
 
"Ogromna je nepravda, oni održavaju škole, vrtiće, bolnice a država im vraća na ovakav način. Kažu da se budžet preliva a od najsiromašnijih država hoće da uzme. Pisali su gradonačelniku Beograda, ministru prosvete, pravde, pravobranilaštvu, predsedniku države", rekao je Ječmenica, navodeći da je odgovorilo pravobranilaštvo odbijajući da se troškovi oproste jer idu u budžet Srbije.
 
Domar u osnovnoj školi u Jajincima Milan Majstorović je poručio da i "oni imaju pravo na normalni ljudski život, da normalno žive od svog rada".
 
 
Nekadašnja spremačica iz predškolske ustanove na Zvezdari Gordana Sinđelić rekla je da je majka četvoro dece.
 
"Svoju decu ću morati golu i bosu da šaljem u školu. Apsolutno smo na rubu egzistencije, kako da preživimo. Premijerka je rekla da sa 40.000 dinara može da izdrži par dana, a kako ja da živim sa četvoro dece. Neka mi kaže predsednik koliko njemu 40.000 znači", navela je Sinđelić i upitala da li će deci sutra biti na grbači sa 17.800 penzije, a punim radnim stažom.
 
Spremačica iz Valjeva Stanija Marković je upitala da li su krivi što su tražili svoja prava, navodeći da se zakon nije promenio ali jeste stav Vrhovnog kasacionog suda.
 
"Da li smo građani drugog reda, koji nemaju prava, žive od minimalne zarade, uz to i kažnjeni", rekla je Marković.
 
Više sindikata podržalo je tektice i domare učestvujući na njihovom protestu.
  • Y

    13.11.2022 09:29
    Y
    Sami su krivi i tako se postaje beda!!!
  • r

    13.11.2022 07:35
    r
    Koje još dobio spor protiv države, banke .Kod spora sa bankama u hodu menjaju mišljenje ,sad ovako pa onda to ne važi .Siromašni sve siromašniji ,zaštićeni sve bogatiji, idemo dalje.....
    .
  • Razne

    13.11.2022 06:02
    Nase sudbine
    Ruzno je komentarisati neciju nevolju! O nesrecama i bolu nas na ovom nasem kukavnom prostoru da se i ne govori!
    Ali, zasto da se obrate predsedniku? Da li je moguce da je on licno potpisao neki akt kojim bi ovi protestanti bili osteceni? Nije. Zasto se dozvoljava da ovakvim obracanjima, svima nama se pokaze i dokaze da imamo diktatora koji o svemu odlucuje u ovoj zemlji? Da li to znaci da onda nema nikakve sumnje da je on gospodar nasih zivota i smrti i ako je to tako kako bi onda oni koji cvile zbog takvih razloga trebalo da mu se obrate? Kako bi trebalo a kako bi samo strastveno zeleli da mu se obrate?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.