RGZ: Srpski katastar veoma uspešan, Geozavod lider u inovacijama

Republički geodetski zavod Srbije saopštio je danas da su Evropski parlament i Eurogeographics pozvali direktora te institucije, Borka Draškovića u Brisel na debatu "Mape za Evropu, vođenu podacima".

Debatu organizuje predsednik Odbora Evropskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku Kristijan Bušoj.

U pozivu generalnog sekretara i izvršnog direktora Eurogeographics-a Lee Bodosian navedeno je da bi "prisustvo Draškovića bilo veoma cenjeno jer su zvanični podaci koje je proizvela institucija na čijem je čelu, ključni za većinu industrijskih politika".

"RGZ predstavlja lidera u pružanju tehnološke ekspertize za uspostavljanje građevinskih osnova za društvo koje se korišćenjem pouzdanih podataka i usluga kontinuirano osnažuje i unapređuje", naveo je Bodosian.
 
Debata će, kako je navedeno u saopštenju, imati snažan fokus na demonstraciji načina na koji se geografske informacije koriste u rešavanju nekoliko pitanja: od primene Zelene agende ili Strategije multimodalnog transporta do obezbeđivanja efikasnih rešenja za institucije civilne zaštite i upravljanje katastrofama, kao i odgovore na izazove koje nameće Kovid-19.
 
Dodaje se da je "Srbija prepoznata kao moderna i digitalno orijentisana država koja prati globalne trendove, digitalizaciju i ciljeve održivog razvoja".
 
"RGZ je primer dobre prakse kako se uvode i primenjuju nove tehnologije i znanja, zbog čega je dobio priliku da prezentuje digitalnu platformu Geosrbija koja objedinjuje sve podatke sa geoprostornom komponentom, što je od izuzetne važnosti u slučaju vanrednih situacija i procene rizika u kriznim situacijama, dok građanima, javnom i privatnom sektoru obezbeđuje efikasnije i preciznije poslovanje", navedeno je u saopštenju.
 
RGZ je istakao "da je model srpskog katastra, nakon sprovedene reforme uz pomoć Svetske banke, ocenjen kao veoma uspešan i kao takav prezentovan u Ujedinjenim nacijama, a da je to potvrda stručnosti i predanog rada koje ovu instituciju definišu kao lidera u znanju i inovacijama".
  • Katastrofa

    17.11.2022 11:11
    Katastrofa a ne katastar
    Cekamo vec 2,i slovima- dve godine da bi se upisali u katastar posle ostavinske rasprave!!! Bg katastar je uzas!!!! Nesto sto moze da se uradi za deset min ,njima treba dve godine,i ko zna koliko ce se jos cekati...grozots,niko tamo nista ne radi ili cekaju valjda da se "pocaste"" kako bi uradili ono sto im je posao.
  • Pera Detlic

    17.11.2022 11:10
    Nesposobnjakovici
    Sramota koliko su "strucnjaci" nesposobni da jedan papir ne mogu da srede za 1 dan pored sve kompjuterizacije! O ostalim stvarima da i ne pricam, sve strucnjak moj do moga!!!
  • Сеновић

    17.11.2022 10:37
    Ајде реците у којој непријатељској држави нам се чува архива катастра.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.