Skup protiv Rio Tinta zakazan za nedelju, građani pozvani da dođu u što većem broju

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pozvao je građane da se ponovo okupe ispred Vlade Srbije u nedelju, 27. novembra, na godišnjicu prve blokade protiv rudarenja litijuma.
SEOS je u saopštenju naveo, pozivajući se na izjave predstavnika vlasti i kompanije Rio Tinto, da im je jasno "da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar".
"Nama koji se aktivno borimo protiv ovog i drugih štetnih projekata je i tada, 20. januara, bilo jasno da je to jedna u nizu predizbornih laži vladajuće garniture", naveli su u saopštenju.
Dodali su i da je "jasno i da ova Vlada i predsednik nikada neće i ne smeju odustati od rasprodaje Srbije" jer su, kako su dodali, "to obećali onima koji su ih doveli na vlast".
 
Naveli su da u dolini Jadra Rio Tinto i dalje kupuje imanja pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije.
 
Dodali su da se ta kompanija "više i ne pravda", jer kako tvrde, ima punomoćje "Puteva Srbije" po kom im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice.
 
SEOS u saopštenju navodi da se te saobraćajnice "grade isključivo za potrebe rudnika".
 
"Tražili smo još u januaru, a i nekoliko puta od tada, da se punomoćje povuče, ali nema odgovora", dodao je SEOS.
 
Podsetili su i na proteste u više mesta u Srbiji, organizovane zbog ekoloških problema, te pozvali na okupljanje ispred Vlade Srbije 27. novembra u 14 časova.
 
Pozvali su građane i da se sa tog skupa ne razilaze dok vlast ne podnese ostavke na svim nivoima, oslobodi javni servis Srbije i raspiše nove, poštene izbore.
  • Shvatio sam

    23.11.2022 07:26
    @ja ne
    Vi se to njima izrugujete! Vi znate da oni vec znaju kako disete, zar ne? To sto Vi radite, mnogo je znacajnije od ucesca na skupu Rio tinto!
  • ××

    22.11.2022 17:51
    @aleksej
    Patike za rio tinto
  • W

    22.11.2022 14:41
    W
    Treba otici zaista i uz sve sto nas je snaslo srusiti ovaj rezim vise! Ej breee jaje 25 dinara....a primanja 54 hiljada! Ovo je vise nego za okidac i svrgavanje AV i sektu!!! Moz da snimaju sta oce zaboleme vise....nek se plase drzavni botovi..mada kada im oteramo AV mnogi ce ko 2000 eee bili smo uz vas ucenjeni pod pretnjama i ostale kukavicke i beskicmene lazi!!! Po meni je bila greska sto se stalo sa protestima prosle godine bilo je dovoljno gradjana za sve...zasto???! Ako se i sada isto sve ponovi i skupi dovoljno gradjana a neuradi nista eee tada smo zaista zasluzili sve najgore sto nam se desava i vise!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.