Akademik Popović: Srbija ne treba da brine o nuklearnoj politici zemlje, jer ta politika ne postoji

Srbija ne treba da se brine o nuklearnoj politici zemlje, jer ta politika - ne postoji, izjavio je akademik Zoran Popović.
Akademik Popović: Srbija ne treba da brine o nuklearnoj politici zemlje, jer ta politika ne postoji
Foto: Pixabay
Popović je na skupu Odbora Srpske akademije nauka i umetnosti za energetiku "Nuklearne elektrane u energetici Srbije" podsetio na ambicije nekadašnje FNR Jugoslavije za nuklearni program, kada je bila među 11 zemalja u svetu koje su posle Drugog svetskog rata počele istraživanja u oblasti nuklearnih nauka.
"Zemlja je bila siromašna, nije imala tešku industriju, niti nephodne količine uranijuma za proizvodnju nuklearnog oružja, zbog čega se preorijentisala na nuklearna istraživanja i tehnologiju za mirnodopske svrhe", rekao je Popović.
On je, govoreći o Nuklearnim objektima Srbije (NOS), rekao da se ne zna ko brine o toj ustanovi, jer ga jedno ministarstvo finansira, a u nadležnosti je drugog.
 
"Zamolio sam ministarku da mi odgovori na pitanja oko istraživanja u oblasti nuklearne energije, a ona je odgovorila da je to napisano da bi se pokrile aktivnosti NOS-a, a da se ništa drugo ne planira, niti finansira", rekao je Popović o razgovorima sa predstavnicima Vlade Srbije.
 
Smatra da bi trebalo da se uspostavi zajednička kontrola nad NOS, koje bi sprovodila ministarstva prosvete, privrede, zaštite životne sredine i Direktorata za nuklearnu sigurnost i bezbednost.
 
On je naveo kako bi danas koštalo oko 70 miliona dolara da se kupi reaktor za mirnodopske svrhe, dok bi izgradnja novog instituta koštala oko 150 miliona dolara.
 
Akademik Slobodan Vukosavić upozorio je da se količine uglja kojima Srbija raspolaže u Kolubarskom basenu i Kostolcu iscrpljuju, a njihov kvalitet opada.
 
"Potrebno je naći zamenske izvore, a toliko promovisane solarne i vetroelektarne sa svojim baterijama postale su novi rizik po životnu sredinu, dok i sama Evropska unija, koja 60 odsto svojih energetskih izvora dobija iz biomase, sagledava to kao problematično sa stanovišta životne sredine. Mi smo od izvoznika električne energije ušli u ulogu uvoznika", upozorio je Vukosavić.
 
Za novce koji su utrošeni za uvoz struje, mogla je biti napravljena jedna termoelektrana, dodao je on.
 
"Na srednji rok da se pomognemo pametnom energijom sunca i vetra, za proizvodnju ekološki prihvatljivih goriva, ali na duži rok moramo da smislimo neka pametna rešenja, a jedan od kandidata su nuklearne elektrane", istakao je on.
 
U proteklim godinama odlučivanje o srpskoj energetici bilo je pod snažnim uticajem energetske politike i interesa vodećih zemalja zapadne Evrope, po ugledu na strategije usklađene sa specifičnostima njihove energetike, industrije i geopolitičkog položaja, ocenjeno je u uvodnom dokumentu za skup o energetici.
 
Zbog neodgovarajućih investicija, neutemeljenih očekivanja u pogledu zamenskih izvora i nedovoljne kompetentnosti u pogledu donošenja odluka, u tom tekstu je ukazano da su ključni proizvodni kapaciteti u dobroj meri zapušteni, što je dovelo Srbiju, kao tradicionalnog izvoznika električne energije, u stanje u kojem je tokom prošle zime uvozila oko 25 odsto neophodne električne energije.
 
Neodgovarajući rad ugljenokopa i termoelektrana smanjio je proizvodnju termoelektrana na ugalj na svega 60 odsto uobičajene.
 
Odbor SANU za energetiku smatra da je od interesa osvetliti prirodu procesa koji se odvijaju u nuklearnim reaktorima, sa ciljem da se proceni materijalni bilans - gorivo, otpad, potrebe za vodom, prostorom, zaštitom, cena gradnje, operativni troškovi, životni vek, isporuka opreme i goriva, mogućnosti sinergije s obnovljivim izvorima, mogućnosti zamene parnih kotlova u postojećim TE na ugalj, dekomisija i sigurnosni rizici.
  • G pen

    22.11.2022 15:41
    Srbima nuklearnu elektranu?! Da li ste normalni? Srbin i da se samo nasloni na nju ce je upropastiti.
  • Мунгос

    22.11.2022 13:31
    Крајње је и било време да се јави неки лобиста за Нуклеарне електране.
    Јер већ је прошло дуже времена од када је Грета Тунсберг дозволила њихову изградњу, као еколошки прихватљиве.
    Научник, па још и академик, он ће нас најлакше убедити да су Нуклеарне електране безопасне по људе и животну средину.
  • Realista

    22.11.2022 13:20
    150 miliona eur?
    Pa za te pare bolje da napravimo stadion da urlamo na njemu i da se kolju huligani međusobno, da sagradimo još jednu fabriku vakcina rusima za proizvodnju ničega, pa onda još par jarbola da ispiramo mozak zastavama, ti i tamo postavimo kolosalnu bistu davnih junaka... i to je to. A grejanje? Kakvo grejanje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.