Srbija nije potrošila ni polovinu državnog novca za lečenje u inostranstvu

Za lečenje oboljenja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji prošle godine je potrošeno 232,4 miliona dinara, što je samo 38,9 odsto od ukupne sume koja je prvobitno planirana za tu namenu u budžetu.
Srbija nije potrošila ni polovinu državnog novca za lečenje u inostranstvu
Foto: Pixabay
U budžetu za prošlu godinu bilo je planirano da se za lečenje u inostranstvu utroši 596,9 miliona dinara, ali je tokom godine izmenama budžeta ta suma smanjena na 283,9 miliona dinara, prenosi Nova ekonomija.
Između ostalog, od novca koji je bio namenjen za finansiranje lečenja u inostranstvu 50 miliona dinara je u decembru prošle godine prebačeno u tekuću budžetsku rezervu.
Novac koji je bio namenjen za lečenje u inostranstvu nije potrošen jer je zbog epidemije kovida manje pacijenata poslato na lečenje u inostranstvu, piše Nova ekonomija.
 
Pored toga, povećan je broj predmeta za slanje uzoraka putem brze pošte u inostrane laboratorije, navodi se u predlogu Zakona o završnom računu za 2021. godinu.
 
Prošle godine 17 pacijenata je upućeno na lečenje u inostranstvu, a poslato je 76 uzoraka na dijagnostičko ispitivanje u strane laboratorije.
 
Cilj Vlade je da u 2023. godini broj pacijenata bude 50, a da na ispitivanje bude poslato 90 uzoraka.
 
Usvojenim rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeno je 402 miliona dinara za lečenje u inostranstvu, a predloženim budžetom za 2023. godinu 333 miliona dinara.
  • ZX

    23.11.2022 07:46
    Jasno
    Čega se pametan stidi, time se sekta ponosi.
  • Dikic

    22.11.2022 22:53
    Dikic
    Sramota i bruka! Još se hvaka time…koliko dece i odraslih čeka na razne operacije i lečenja!!! Mrssss
  • pera

    22.11.2022 20:11
    pa zato sto im treba para da kupuju struju jer su s..bali eps i sada nam prete restrikcijama. moraju da bace i mladima jedno 50 mil evra

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija