Grupa stručnjaka: Promene u udžbenicima biologije predstavljaju naučnu cenzuru

Izbacivanje rodnih sadržaja iz udžbenika biologije za osmi razred predstavlja cenzuru naučnog sadržaja, zaključila je Interdisciplinarna radna grupa stručnjaka iz oblasti biologije i psihologije.
Grupa stručnjaka: Promene u udžbenicima biologije predstavljaju naučnu cenzuru
Foto: 021.rs (ilustracija)
Iz te grupe su najavili da će ponovo uputiti poziv nadležnom ministarstvu da preispita svoju odluku o ukidanju sadržaja iz udžbenika za biologiju.
Kazali su da je odluku o izbacivanju rodnih sadržaja donela Radna grupa formirana od strane Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, po dopisu ministra prosvete Branka Ružića.
Koordinatorka laboratorije za istraživanje roda Jelena Ćeriman izjavila je da je došlo do kršenja proceduralnih i zakonskog okvira koji podrazumevaju usvajanje, primenu ili odbacivanje pomenutih udžbenika.
 
"Što se tiče argumenata o primerenosti uzrastu, osmaci su već na predmetima koji postoje od prvog razreda osnovne škole usvajali znanja koja su osnov za dalje učenje o ovoj temi. Naš celokupni zaključak je da se na ovaj način urušava proceduralnost i autoritet različitih institucija koje su udžbenike odobrili", rekla je Ćeriman.
 
Predsednik Srpskog biološkog društva Miroslav Živić kazao je da je izvršena parcijalna izmena već definisanih udžbenika iako sa ovim delom programa u prošlosti nije bilo problema.
 
Profesorka na odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta Biljana Stanković upozorila je da cenzura ovakvog tipa ima potencijal da otvori vrata svim budućim cenzurama.
 
"Još jedan od nedovoljno jasnih argumenata da osmaci nemaju predavanja iz sociologije i psihologije do srednje škole, ali nauka se zasniva na interdisciplinarnosti i osmaci na drugim predmetima takođe uče neke od osnova ove dve nauke. Treba se voditi predznanjima učenika, koji su izloženi raznim sadržajima i moramo uzeti u obzir njihova spontana znanja i uverenja", rekla je Stanković.
  • Dex

    25.11.2022 07:51
    @A3, to ne treba dozvoliti jer nemaju elementarno znanje. Mada, ne treba dozvoliti ni ovim "strucnjacima" finansiranim spolja da nam proguraju svoje nakaradne zelje
  • A3

    25.11.2022 07:17
    Imamo puno takvih
    Da li o sadržaju udžbenika odlučuju vlasnici pečenjara, keramičari ili lažni doktori?
  • /

    25.11.2022 01:52
    /
    Uh što mi drago. Mala pobeda. Pobedica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija