Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Srbija je na sastanku Ministarskog saveta ove nedelje konsenzusom izabrana za članicu Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, saopšteno je danas iz Vlade Srbije.
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Foto: Pixabay
Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je nastalo na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i kanadskog premijera Džastina Trudoa 2020. godine, uz podršku G7, i sada broji ukupno 29 članica, među kojima su Francuska, Kanada, SAD, Indija i druge države većinom članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).
Kriterijumi za članstvo su napredak razvoja veštačke inteligencije i posvećenost odgovornom razvoju veštačke inteligencije. 
Ove godine su četiri države primljene u članstvo (Turska, Argentina, Senegal i Srbija), dok je Srbija prva članica iz regiona.
 
"Prijem u Globalno partnerstvo za veštačku inteligenciju je veliko priznanje za Srbiju od strane 26 država koje su glasale o prijemu Srbije u inicijativu. Članstvo dokazuje da je Srbija strateški dobro postavila svoj razvoj u modernim tehnologijama, gde je razvoj veštačke inteligencije je jedan od prioriteta Vlade. Ove godine očekujemo rekordan izvoz IKT usluga od preko 2,7 milijardi evra, gde veštačka inteligencija ima sve veći uticaj", izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. 
  • aleksandar the velik

    28.11.2022 09:33
    lepo
    je sada u Srbiji , gde god pipneš uspeh , liderstvo , napredak ! samo da vlast nastavei ovim tempom , živela Srbija!
  • Tinkerbell

    27.11.2022 13:19
    Situacija je alarmantna, daj bilo kakav mozak, makar i veštački. Ovi pohovani nas ojadiše.
  • Драган

    27.11.2022 11:09
    Шта
    Шта ће Србија бити тамо, покусни кунић зуа НАТО експерименте?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija