Srbija će za vojnu odbranu izdvojiti 1,3 milijardi evra, od čega polovina ide na nabavku oružja

Nacrtom Zakona o budžetu predviđeno je da Srbija za odbranu u narednoj godini izdvoji više od 1,3 milijardi evra, odnosno oko dva odsto projektovanog BDP-a.
Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, to je proporcionalno ekonomskoj snazi zemlje više nego što izdvaja većina evropskih članica NATO.
Srbija je za odbranu predvidela gotovo 161 milijardu dinara, a u predviđenom budžetu izuzetno visok nivo imaju investicije u novo naoružanje za koje će biti utrošeno 44,9 odsto svih sredstava.
"Ukoliko se usvoji Nacrt zakona o budžetu, Srbija će u odnosu na ekonomsku snagu zemlje imati proporcionalno više novca za odbranu nego većina evropskih članica NATO koje nisu dostigle preporučenih dva odsto BDP. U okruženju su za odbranu 2022. toliko izdvajale Rumunija (1,99 odsto) i Hrvatska (2,03 odsto), a uskoro će i Crna Gora", piše u tekstu.
 
Za personalne troškove predviđeno je 39,5 odsto budžeta, za operacije 14,8 a za izgradnju 0,8 odsto novca.
 
NATO preporučuje svojim članicama da izdvajaju oko dva odsto BDP-a, ali da polovina ide za personalne troškove, 30 odsto za operacije i 20 odsto za investicije.
 
Od novog budžeta Srbija je najviše opredelila za nabavke naoružanja i vojne opreme, za šta je predviđeno 616 miliona evra. Za plate, doprinose, dnevnice i dodatke zaposlenih biće izdvojeno 542 miliona evra, za operativne troškove 203 miliona, a za izgradnju ili popravku objekata oko 11 miliona evra.
 
"Prema planiranom srpskom odbrambenom budžetu za iduću godinu udeo investicija u naoružanje i infrastrukturu iznosiće 45,7 odsto i najsličniji je Grčkoj i Mađarskoj", piše u tekstu.
 
Vojska Srbije, za razliku od drugih vojski, ima i specifični dodatni trošak a to je stalno angažovanje ljudstva i tehnike u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde se pored naprezanja ljudi, plaćaju stalni troškovi goriva, hrane i komunalnih usluga na nekoliko desetina malih vojnih baza.
 
"Iako je nesporno da Vojsci Srbije treba novo naoružanje i oprema, vojna obuka i vežbe ne smeju da trpe. Vojnici, podoficiri i oficiri trebalo bi da budu dobro obučeni kako bi to naoružanje mogli efikasno da koriste. A za obuku je važan novac i zato je potrebna ravnomernija raspodela novca u budžetu ministarstva odbrane", ocenjuje se u analizi tog portala.
  • Bilans

    28.11.2022 20:06
    Ostali troškovi
    A sledeća vest:
    "Pregled specijaliste nemoguća misija: "Otvoreno reći da dijagnostika pacijentima nije dostupna"
    A ovde priča o borbenom oružju ... čemu?
    Ko je ovom narodu neprijatelj?
    Sem njegove gluposti
  • Apsurdistan

    28.11.2022 17:34
    Skupa ova vojna neutralnost ....
    Ček, pa puno smo ulagali i do '90 pa .... uf.
  • Joca

    28.11.2022 16:16
    A ja mislio treba pomoći privredi ... stabilizovati EPS, uraditi nešto po pitanju cene gasa, uticati na inflaciju... ili možda ne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.