Tri godine se bori da ima potomstvo: Država joj ne da da rodi dete pokojnog supruga

Pune tri godine Tijana Prizrenac vodi bitku sa državom da joj odobri korišćenje embriona koje je zamrznula sa svojim suprugom koji je 2019. godine iznenada preminuo.
Tri godine se bori da ima potomstvo: Država joj ne da da rodi dete pokojnog supruga
Foto: Pixabay
N1 piše da joj država ne dozvoljava njihovu upotrebu jer Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji ne prepoznaje mogućnost da jedan od partnera tokom procesa umre. Umesto da joj pomognu da postane majka, država joj traži saglasnost pokojnog supruga. 
Iako se obraćala Ministarstvu zdravlja sa zahtevom da se očigledni apsurd u zakonu promeni i dopuni, odgovor nije dobila. 
"Njemu je rečeno da on nikada neće imati potomstvo zbog agresivnih hemioterapija i zračenja. Ispostavilo se da može da ostavi svoj materijal što je ravno čudu, i meni je neko to čudo oduzeo", rekla je Tijana za N1.
 
Tijanin suprug bolovao je od raka testisa, zbog čega prirodnim putem nisu mogli da imaju decu. Ušli su, međutim, u postupak vantelesne oplodnje čiji ishod on nije dočekao, jer je 2019. preminuo.
 
"Imam pismeno zaveštanje sa dva svedoka od supruga da on meni dozvoljava da nakon njegove smrti koristim naše embrione, sa tim papirom nisam uradila ništa, jer sam na prvo 'ne' naišla u Upravi za biomedicinu", ispričala je Tijana, navodeći da su joj nadležni poručivali da, zbog svog zahteva, ide na psihološku procenu ili etičku komisiju.
 
Mnogi muškarci koji boluju od raka testisa obraćaju se, kako je rekla, klinikama za vantelesnu oplodnju. Neki se izleče i dožive da imaju potomstvo, što nažalost sa njenim suprugom nije bio slučaj. Sada u klinici ima deset zamrznutih embriona od kojih nijedan ne može da koristi, pa čak ni da se prenese u drugu kliniku.
 
"U EU dozvoljavaju posthumnu oplodnju, samo da donesem embrion, ali ja ne mogu da ih iznesem iz zemlje", rekla je Tijana.
 
Zamolila je osobe koje se suočavaju sa sličnim problemom da joj se jave, kako bi zajedničkim snagama nastavili borbu za zakonske izmene. Ukoliko imate iskustvo poput Tijaninog, pišite na webredakcija@n1info.com.
 
Još samo dve godine Tijana ima šansu da postane majka, jer još toliko klinika ima obavezu da čuva njene embrione.
 
"Vremenska odrednica u zakonu je pet godina, nakon toga se materijal uništava. Pored toga što želim da mi se dozvoli posthumna oplodnja, tražim da se taj rok od pet godina produži. Ja imam pravo samo da ih uništim, nemam čak ni pravo da ih doniram", predočila je Tijana.
 
Istakla je i da su zemlje EU regulisale posthumnu oplodnju na različite načine, i da je jedno od rešenja pismeni pristanak supružnika sa svedocima, na početku postupka vantelesne oplodnje.
 
"Mislim da je to nedostatak društvene svesti, i dalje gledamo na to kao na nešto što je tabu. Takvi su isto bili i predlozi stručnjaka - pošto sam mlada da mogu da se ostvarim kao majka na drugi način. Ako uzimamo kredite, i te kredite nasleđuju naši naslednici, zašto ne mogu embrion koji je pola moj da nasledim, pored jasne želje mog pokojnog supruga da imamo potomstvo", upitala je.
 
Ministarka zdravlja Danica Grujučić je u ranijim izjavama bila izričita da posthumna oplodnja nije moguća, i da bi bolnica, ukoliko bi je izvršila, po zakonu bila drastično kažnjena.
  • Bilja

    29.11.2022 07:21
    Podrška
    Ne vidim u čemu je problem,ako Tijana ima pismenu saglasnost pokojnog supruga. Podrška Tijani.
  • Bns

    29.11.2022 05:58
    Ljudska prava
    Ovo je sjajna tema kad govorimo o ljudskim oravimd, a ne ono što mediji najviše vole (dugine boje i tako to).
    Puna podrška za ovu ženu!
    Ne razumem zašto je problem, kad je muž testamentom to dozvolio? Birokratija i kvazipravda.
  • Bananamem

    29.11.2022 04:59
    @pragmatika,

    Nasledstvo jeste jedan od aspekata ovakvih problema, ali se to resava pristankombsupruga pismenim putem. On je pristanak dao. Ovde se opet radi o stisnutim sluzbenicima koji se uplase svakog slucaja koji do sad nisu videli i dok PreCednik ne presece niko ne sme nista da uradi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.