VIDEO: Tone otpada plutaju jezerom Gazivode - gume, stabla, frižider...

Nekoliko tona otpada danima pluta uz obalu jezera Gazivode, što je prema rečima stručnjaka, velika opasnost ne samo za živi svet u vodi već i za same građane ovog dela naše zemlje.
Oni dodaju da ovom trenutku postoji samo jedan način da se otpad otkloni, a to je fizičkim putem. 
Nekoliko kilometara uz obalu jezera Gazivode, danima se talože ogromne količine otpada, piše Euronews Srbija. Plastične flaše, obuća, gume, drveće, pa i frižider. Svake godine tog smeća je sve više i više, a ovog puta skoro polovina površine jezera prekriveno je različitim otpadom. Mini ostrva od plastičnih flaša nisu nikakva novost za meštane ovog dela Srbije. 
"Svake godine ovde ista situacija. Svake godine ovde umesto da uživamo u lepotama ovog jezera, vidite i sami kakva je situacija. Nema nikakva mreža, nema nikakva zaštitna barijera koja bi zaustavila ovo smeće", kaže meštanin Imer Ziljkić.
 
Ko je odgovoran
 
Umesto uživanja, traže se krivci za ovaj problem, a oni su različiti, u zavisnosti koga pitate. Nadležne inspekcije kažu da su za ovaj problem odgovorni nesavesni građani, dok organizacije koje se bave zaštitom životne sredine loptu prebacuju na institucije. 
 
"Za trenutnu situaciju na jezeru Gazivode definitivno su odgovorne nadležne institucije koje su pre svih poplava i padavina morale da nađu rešenje kako se ne bi desilo ovo što trenutno imamo", navodi Nusreta Brunčević, Inicijativa građana "Za Zdrav Novi Pazar".
 
 
Biolozi dodaju da se sav otpad koji se nalazi trenutno u jezeru Gazivode se može ukloniti jednim načinom. 
 
"Posledice su velike po živi svet, i po flouru i faunu. Jedino što može da se uradi jeste da se to mehanički sakupi. Apelujem na lokalno stanovništvo, na ribolovce i sve zainteresovane da učestvuju, da osmisle pokrenu neku akciju kojom bi se uklonilo to smeće", navodi biolog Monika Dudić.
 
Ribolovci čiste, ali...
 
Ribolovci Novog Pazara koji već tri godine za redom organizuju čišćenje jezera Gazivode kažu da u ovom trenutku ne postoje uslovi za organizovanje akcija. 
 
"Mislim da je ove godine u ovom trenutku nemoguće uraditi akciju čišćenja jer nam ne dozvoljavaju vremenski uslovi. Mislim da tek tamo na proleće možemo nešto da uradimo", kaže predsednik ribilovaca Novog Pazara Elvir Hodžić.
 
Inače, jezero Gazivode formirano je 1977. godine pregrađivanjem gornjeg toka Ibra izgradnjom brane visoke preko 100 metara. Dugo je 24 kilometra, a nalazi se na teritorijama opština Zubin Potok i Tutin, kao i grada Novog Pazara. Bogato je ribom, a na njegovim obalama formirana su brojna vikend naselja. 
  • Zemlja čudesa

    29.11.2022 13:08
    Svakako je skoro celo jezero preotelo Kosovo, jel’ treba i da im ga očistimo?
  • Aleksandar

    29.11.2022 13:03
    Naj foto
    Srbije najbolja fotografija gde su Ministarstva i institucije
  • Klinac

    29.11.2022 12:49
    Frizider
    Posledice toga sto Vucic kaze " nove generacije"..koje on priprema za rat na Kosovu,Bosni,C.Gori,Hrvatskoj,Makedoniji..u kombinaciji zaglupljivanja preko obrazovnog sistema,pomoc paravojnih trupa u odori pod nazivom SPC,raznih teroristickih i paravojnih formacijama " navijaci"..Belivuci,Jovanjice,Sarici i dr..i sta onda ocekivati od ovakvih " akademika" koje gaji Vucic..da paze okolis i jezera..??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.