Predsednik Nemačke: Da Srbija ne želi u EU, Unija ne bi u dijalogu bila važna pregovaračka sila

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas to što je Evropska unija pregovaračka sila između Srbije i Kosova pokazuje da Srbija želi da postane članica Unije.
"Smirivanje (tenzija između Srbije i Kosova) je možda još jednom dokazalo koliko je Evropa, koliko je Evropska unija, važna u regionu. Kada ne bi bilo te želje u pravcu Evrope, onda Evropa u osnovi ne bi ni bila pregovaračka sila u takvim konfliktima između Srbije i Kosova", rekao je predsednik Nemačke za Dojče vele (DW).
Dodao je da smatra da je želja za članstvom u EU i dalje prisutna u svim zemljama Zapadnog Balkana.
"Evropa ima tu pregovaračku moć, te pregovaračke mogućnosti i mogla je u tom, iz naše perspektive relativno malom sukobu oko registarskih tablica, da doprinese rešenju. Ako su manji konflikti rešivi, onda se treba pozabaviti i većim konfliktima koji bi mogli doprineti normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova i u tom smislu biti mirno rešeni", rekao je on.
 
Štajnmajer je rekao da je potrebno Srbiju ubediti da uvede sankcije Rusiji i otvara slična pitanja "u pogledu ozbiljnosti sa kojom se traži put ka Evropi".
 
"Siguran sam da ljudi u Srbiji neće da zaostaju za željom koja dolazi i iz drugih zapadnih balkanskih zemalja, da se približe Evropskoj uniji i jednom se u nju učlane. Tome mogu samo da se nadam i da se dalje trudim. A i da ubeđujem političko vođstvo u Srbiji da jasno ide tim putem", rekao je on.
 
Predsednik Nemačke boraviće u Severnoj Makedoniji i Albaniji, a njegove posete, rekao je, imaju za cilj da signaliziraju da Zapadni Balkan "ni u kom slučaju nije zaboravljen".
 
"Putovanje u dve zemlje, Severnu Makedoniju i Albaniju služi i kao poruka čitavom regionu. Ako se odgovarajući napreci postignu unutar država, onda će i put u pravcu članstva u Evropskoj uniji postati pregledniji", dodao je on.
 
Osim što očekuje reforme od zemalja koje žele članstvo u EU, istakao je da su potrebne i brze reforme u samoj Uniji, ali da u ovom trenutku ne vidi signale da će do toga doći.
  • Лиманац

    30.11.2022 10:19
    Када би ЕУ била мрска Србима они неби ишли тамо да раде и живе. А ни ови што код куће седе нису имуни на Еуро и Ваген.
  • ja ja

    30.11.2022 09:44
    @Udbaška Džamahirija

    Pff ma da, obozavam ljude koji kad neko ne misli isto odmah mora da bude bot.
    Ja sam MNOGO vise upucen nego bilo ko ovde i u to mogu da se kunem! Iako vise nisam glasac jer necu da budem deo sistema sa kojim/a se ni najosnovnije ne slazem, ali pratim politiku i to stranu, i jako lepo vidim nesnosno licemerje i USA i EU , lazi i prevare sa kojima se bave, i da .. to ne znaci da volim Kinu i Rusiju, oni su totalno isti samo kasne pa nisu uspeli toliko resursa da se nakradu/osvoje svojim fejk ratovima.
    Kakvo crno uredjenje!?!?! Uredjenost nema veze sa EU , Svica Norveska.. oni nisu uredjeni? Island? Svi oni redom odbili da budu u EU, pametan zna zasto..jos samo da su odbili NATO pa bih i reko da su genijalci al ...i btw nije Njemacka nego Nemacka.
    A to sto je ovde opsti prostakluk u lopovluk ..pa to je zato sto je narod takav, nije tu politicar kriv, i on je narod.
    E i da, nigde se ne krade kao u EU ,msm na samo EU ne na drzave.
  • Marinko

    30.11.2022 01:57
    Ma hoće naši u EU, nego im mrse konce ovi što im ne odgovara transparentnost, što bi da vladaju doživotno, tj. do kraja naših života.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija