Diplomiranih studenata u Srbiji mnogo više nego oglasa za prvi posao i praksu

U Srbiji ima znatno manje oglasa za prvi posao i prakse nego što ima svršenih studenata u državi, objavio je Infostud.
Diplomiranih studenata u Srbiji mnogo više nego oglasa za prvi posao i praksu
Foto: Pixabay
Od januara do oktobra na sajtu Startuj.com, koji je deo Infostuda, objavljeno je 1.387 oglasa za prakse, dok je fakultete i visoke škole, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, upisalo 243.730 studenata.
Oglasa za prvi posao na ovom sajtu ukupno je postavljeno 18.183, a samo tokom 2021. diplomiralo je više od 39.000 studenata, što ukazuje na disbalans broja studenata i otvorenih junior pozicija i praksi.
Pored toga, kako je objavljeno, postoji velika razlika u broju praksi i prvih poslova po gradovima.
 
Tako Beograd ima najveći broj oglasa mesečno, preko 1.000 za prve poslove i oko 90 odsto konkursa mesečno za prakse.
 
Drugo mesto po brojnosti zauzima Novi Sad sa oko 100 oglasa za prve poslove i oko 12 oglasa za prakse na mesečnom nivou, zatim slede Pančevo, Subotica i Zrenjanin sa znatno manje oglasa za prve poslove i prakse za mlade.
 
Podaci o upisu po gradovima pokazuju da je najviše studenata upisano na Univerzitetu u Beogradu, potom Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.
  • Sava

    30.11.2022 17:55
    Džon Nezbituljak
    Jel se računaju zanimanja: inženjer menadžmenta, menadžer komunikacija, menadžer avio saobraćaja, menadžer ekonomista, analitičar menadžer zaštite životne sredine?
  • Neko

    30.11.2022 15:15
    Realno
    Srbiji ne treba ni jedan diplomac za motanje kablova, kladionice, pekare i trange frange.
  • /

    30.11.2022 12:41
    /
    dobro jutro.
    sada cete imati i baletana iz baletske skole

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.