Ambasadori EU odobrili ukidanje viznog režima za Kosovo

Ambasadori država članica EU odobrili su danas ukidanje viznog režima za Kosovo najkasnije od 1. januara 2024. godine.
Ambasadori EU odobrili ukidanje viznog režima za Kosovo
Foto: 021.rs
Kako je saopšteno u Briselu, ambasadori zemalja članica EU danas su usaglasili pregovarački mandat za bezvizni režim za građane Kosova na osnovu kojeg će predsedavajući EU započeti pregovore sa Evropskim parlamentom.
"Danas smo načinili važan korak ka putovanju bez viza za Kosovo i nadamo se da ćemo brzo postići dogovor s Evropskim parlamentom kako bismo ovo obećanje pretvorili u stvarnost", navodi se u saopštenju Saveta EU.
"Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača graničnu kontrolu, upravljanje migracijama i bezbednost i verujemo da će ta dobra saradnja samo jačati u budućnosti", rekao je češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski.
 
Prema nacrtu odluke, nosiocima kosovskih pasoša bilo bi omogućeno da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana.
 
Prema stavu Saveta, režim putovanja bez viza počeo bi da se primenjuje od datuma početka rada Sistema EU za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije do 1. januara 2024.
 
U saopštenju se dodaje da je Kosovo postiglo značajan napredak u svim delovima mape puta za liberalizaciju viznog režima, uključujući i oblast bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i bezbednosti i osnovnih prava u vezi sa slobodom kretanja.
 
Na osnovu te procene, Komisija je predložila da se ukine obaveza izdavanja viza za nosioce pasoša koje je izdalo Kosovo. Izuzeće od viznog režima će obezbediti da ceo region Zapadnog Balkana bude pod istim viznim režimom.
  • Mastodont

    01.12.2022 09:28
    Pazi litijaša što su se primili... i šta ćete onda kad ih ostane 200 hiljada? Lajati i kukati kao i do sada, pretpostavljam.
  • Neymar Stojaković

    30.11.2022 20:15
    Izgleda da više ni Kosovo nije gore od nas, ostaćemo poslednje budale kad se ugasi svetlo.
  • Odgovara Srbiji

    30.11.2022 18:24
    Ovo odgovara Srbiji jer ce Albanci da odsele sa Kosova, za nekoliko god ce ih biti manje nego Srba kojih sada ima 120.000 i imaju redovna primanja od drzave, sto podrzavam. Sad je Albanaca po nekoj proceni jos na Kosovu ostalo oko 480.000 , ali oni nemaju nikakva primanja i nijedna fabrika nije otvorena i oni ce se zbog ove odluke EU o bezviznom rezimu odseliti, ostace samo Kurti i Osmani kao manjina u odnosu na Srbe. Nasa drzava treba samo u dzepu da cuva 1244 tapiju za Kosovo i sve ce to doci na svoje, lakse nego sto smo i mislili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.