Nova obećanja o uvođenju Amber alerta u Srbiji - ako država izneveri, ide se na narodnu inicijativu

Godinama unazad, u Srbiji postoji inicijativa da se uvede sistem Amber alert, koji podrazumeva brzo obaveštavanje najšire javnosti o nestanku deteta.
Nova obećanja o uvođenju Amber alerta u Srbiji - ako država izneveri, ide se na narodnu inicijativu
Foto: Pixabay

Iako predstavnici vlasti ističu da podržavaju uvođenje ovakvog sistema, do sada je malo toga urađeno, piše Danas.

Direktor Centra za zlostavljanu i nestalu decu Igor Jurić, koji se zalaže za uvođenje Amber alerta, kaže da ima obećanje novog ministra Bratislava Gašića da će država preuzeti ovaj posao.

"Rad na uvođenju sistema Amber alert u Srbiji je počeo u momentima kada je Nebojša Stefanović bio ministar unutrašnjih poslova. Tada je osnovana i radna grupa. Sve je stalo onog momenta kada je na čelo ministarstva došao Aleksandar Vulin. Tada su sve konekcije stale i nismo imali nijedan razgovor sa ministrom. Mi sada imamo obećanje da će uskoro biti održan sastanak sa ministrom Gašićem. Ne vidim razlog da ne bude tako kako bismo napokon dobili sistem koji zaslužuju naša deca", kaže Jurić.
 
On dodaje da u slučaju da se ovi razgovori ne dese, Centar će početi da prikuplja potpise za narodnu inicijativu za uvođenje Amber alerta o kojoj bi onda Skupština morala da se izjasni.
 
U Evropi desetine zemalja imaju sistem Amber alert. Sistem je u većini država postavljen tako da, kada dete nestane, informacija o tome se širi putem televizije, radio-stanica, bilborda...
 
Kako se ističe, nakon aktiviranja ovog sistema u 96 odsto slučajeva dođe do pronalaska nestalog deteta u prvim satima nakon nestanka.
 
Hristina Piskulidis iz nevladine organizacije Astra, koja se bavi zaštitom žrtava trgovine ljudima i koja vodi evropski broj za nestalu decu, kaže za Danas da postoji utisak da se o Amber alertu u Srbiji govori samo pred izbore i da se ova tema koristi za dnevnopolitičke svrhe.
 
"Problematično je to što se tema Amber alerta nađe u žiži javnosti kada su neka politička dešavanja. O tome se pričalo pre izbora i verovatno će se o tome ponovo pričati kada uđemo u novu predizbornu kampanju. Ipak, bilo bi dobro da tako ozbiljne stvari koje se tiču života najmlađih ne budu stvar političke razmene", navodi Piskulidis.
 
Ona objašnjava da bi, u slučaju uvođenja ovakvog sistema, Srbija, trebalo da prati praksu drugih evropskih država kroz uspostavljanje saradnje sa međunarodnom organizacijom za nestalu i zlostavljanu decu - ICMEC, kako bi se izgradio sistem sa jasnim pravilima kada se Amber alert aktivira i na koji način.
 
"Ne treba uleteti nespreman. Kada uključite Amber alert, vi alarmirate čitavu zemlju. Možete da zamislite kako informacija koja je dostupna celom građanstvu može biti upotrebljena u dobre svrhe, ali i zloupotrebljena", navodi Paskulidis.
 
U okruženju, Hrvatska je među poslednjim državama koja je uvela Amber alert u za sada ograničenom obliku. Kako je saopštilo hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, u saradnji s kompanijom Meta, zaživeo je sistem za traženje nestale dece pod nazivom "NENO alarm". Ako dete nestane, MUP obaveštava firmu Meta, koja će upozorenje "NENO alarm" poslati korisnicima društvenih mreža Fejsbuk i Instagram u krugu od 60 kilometara od mesta gde je dete poslednji put viđeno, saopštio je hrvatski MUP.
 
Igro Jurić navodi da ovo nije Amber alert u punom obliku, ali jeste napredak.
 
"Radi se o dobrom potezu koji će na kraju dovesti i do samog sistema Amber alert u punom obimu", objašnjava on.
 
Amber alert u punom obliku, precizira Jurić, podrazumeva širenje informacija o nestalom detetu ne samo putem društvenih mreža, već i preko mobilnih operatera, televizija i radio-stanica, tržnih centara, naftnih kompanija, službi koje vode brigu o auto-putevima.
  • Dragan

    02.12.2022 09:29
    Rt
    Uvedeno i Hrvatskoj pre par dana.Domet 130km od mesta nestanka.Ima ih 30 država Evrope.Prati sve od otimanja,do bega od kuće a prioritet deca kojima je život ugrožen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.